10 Ιουνίου 2024

Παγωμάρα και κατήφεια στη Ν.Δ. μετά το χαστούκι



 Παραδοχή της αποτυχίας από τον Μητσοτάκη, που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο επόμενο διάστημα
Τους πανηγυρισμούς και την άκρατη αλαζονεία του 2023 μετά το απίθανο 41% διαδέχτηκαν χθες η παγωμάρα, η κατήφεια και ο προβληματισμός για το 27,9% και για το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν άλλα τρία δύσκολα χρόνια μέχρι την επόμενη αναμέτρηση. Οσο κι αν είναι νωρίς ακόμα για μελλοντικές εκτιμήσεις, στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν χθες ότι «πλέον δεν θα αναφερόμαστε με βάση το 41%, αλλά με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο αποδυναμώνει τη θέση μας».

Από τον Πάνο Σώκο
Tην αποτυχία που μοιάζει με ήττα της Ν.Δ. παραδέχθηκε ουσιαστικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων -εμφανώς προβληματισμένος και κατηφής-, είπε πως «δεν πιάσαμε τον στόχο, οι πολίτες μας είπαν “σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο”». Στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήταν εμφανής η προσπάθειά του να κόψει κάθε πιθανή συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο επόμενο διάστημα.

Οπως είπε, «οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Εχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Οπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από το 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή». Ωστόσο η φράση του «οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027» ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία ανασχηματισμού. «Δεν μπορεί να υπάρξει νέα αρχή μέχρι το 2027 με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, που έφερε αυτό το αποτέλεσμα» μας έλεγαν κοινοβουλευτικά στελέχη, που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Μόνο έτσι θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, το χθεσινό αποτέλεσμα» μας έλεγαν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά κατά την αναχώρηση του χθες από την Πειραιώς σε διάλογο με δημοσιογράφους, απάντησε: «Εχουμε πολλή δουλειά».

Διαμαρτυρία
O κ. Μητσοτάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως διαμαρτυρία των πολιτών κυρίως για την ακρίβεια, θέμα που ο ίδιος υποβάθμιζε το προηγούμενο διάστημα, καθώς μόνο αυτός σε όλη τη χώρα έβλεπε μέχρι και μείωση τιμών… Χθες πάντως που πήρε το μήνυμα διαβεβαίωσε: «Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για «άνοδο της Ακροδεξιάς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

«Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα Ευρωκοινοβούλιο όπου δυστυχώς η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι μία πραγματικότητα από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας» είπε. Παρά το κακό αποτέλεσμα, δεν απέφυγε τον πειρασμό να βρει και κάποια θετικά στοιχεία από το χθεσινό αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Είπε ότι η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος, ενώ τόνισε πως «γνωρίζαμε ότι η εκλογή αυτή ήταν δύσκολη, οι πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι δεν εκλέγεται κυβέρνηση, σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε εκφράστηκε με την πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων». Παραδέχθηκε όμως επίσης ότι «Σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με κυριότερο την ακρίβεια. Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε. Ωστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Προσπάθεια των «γαλάζιων» στελεχών να χρυσώσουν το χάπι της αποτυχίας
Nα χρυσώσουν το χάπι της μεγάλης αποτυχίας της Ν.Δ. στις χθεσινές ευρωεκλογές επιχείρησαν ματαίως χθες πολλά κυβερνητικά στελέχη, θυμίζοντας το αλήστου μνήμης «λάβαμε το μήνυμα του Ανδρέα Παπανδρέου», σημειώνοντας όμως ότι παραμένει το κόμμα τους πρώτη δύναμη… και με διαφορά. Είναι προφανές ότι βλέπουν το αποτέλεσμα με μυωπικά γυαλιά!

«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, έχοντας όμως καταγράψει απώλειες, οι οποίες πρέπει να την προβληματίσουν για ποιον λόγο έχουν συμβεί» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «οι βασικές απώλειες της Ν.Δ. έρχονται από τα δεξιά της», ενώ απέδωσε στον γάμο των ομοφυλοφίλων τη μισή απώλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης μίλησε για μήνυμα που πρέπει να εισπραχθεί. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων» είπε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι επίσης υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να εισπράξουμε. Δεν έχουμε πιάσει το ποσοστό με βάση τις εκτιμήσεις του 2019. Νομίζω ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αλλά ζητούν και περισσότερα από την κυβέρνηση».

Πύρρειο νίκη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Υποστήριξε πως το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα». Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε αρχικά: «Το αποτέλεσμα περιγράφεται σε μια φράση ως πύρρειο ςνίκη. Θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη νίκη μεταξύ πρώτου και δεύτερου στην ιστορία των ευρωεκλογών. Από την άλλη, όμως, δεν πετύχαμε τον στόχο μας, που ήταν το 33%».

Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια εμπιστοσύνη από τον κόσμο, αλλά και ένα μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, να διορθώσουμε λάθη. Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας. Αυτό που ξεχωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη -που έχει καταγράψει πέντε διαδοχικές νίκες σε εκλογές- είναι ότι λαμβάνει τα μηνύματα».