«Άρχισαν» τα όργανα στη Νέα Δημοκρατία μετά το απογοητευτικό για τη ΝΔ ποσοστό 28,3%, με τον Μάριο Σαλμά να στέλνει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη σύγκληση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ενδεχομένως γίνουν πράξη ακόμα και εντός της εβδομάδας, ίσως και με ευρύ ανασχηματισμό.
Το μήνυμα ήταν ηχηρό και επώδυνο για την κυβερνητική παράταξη τόσο όσο κανείς δεν το περίμενε. Η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε απλά κάτω από τον πήχη που είχε βάλει για τις ευρωεκλογές αλλά έχασε και το ψυχολογικό όριο των 30% ανοίγοντας τον ασκό του αιόλου για εσωκομματική γκρίνια , κριτική αλλά κι ανάγκη για restart στην κυβέρνηση και αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, στην επιστολή του ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει την ΚΟ προκειμένου «να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξή μας» όπως γράφει.
Ο κ. Σαλμάς σημειώνει ότι «οφείλουμε να δώσουμε μια σοβαρή απάντηση στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που είχε επέλεξαν να απέχουν είτε να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πύρρειο νίκη αλλά και πολλοί υπουργοί στην παρουσία τους σε τηλεοπτικά πάνελ χθες το βράδυ ομολογούσαν ότι η κυβέρνηση έχασε πολλούς ψηφοφόρους προς τα δεξιά λόγω πολιτικών που ακολούθησε, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας απείχε συνειδητά από την κάλπη θέλοντας να ταρακουνήσει το κυβερνών κόμμα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι πολίτες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για θέματα της καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, υγεία και οικονομία προφανώς θέτει επί τάπητος ένα ευρύτερο restart σε πρόσωπα και πολιτικές καθώς έτσι κι αλλιώς από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν εντοπιστεί και λάθη και παραλείψεις και αλαζονικές συμπεριφορές.
Ο πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο γι’ αύριο ταξίδι του στην Ιορδανία και την Τρίτη αναμένεται να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εξηγήσει πώς μεταφράζει η κυβέρνηση το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι, αλλά και σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών κυρίως για ζητήματα της καθημερινότητας (ακρίβεια, ασφάλεια, υγεία, κ.λπ.).
Ο ανασχηματισμός χωρίς αμφιβολία θα είναι μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αν και δεν είναι λάτρης τέτοιων πρωτοβουλιών τώρα είναι αναγκασμένος να τις πάρει και ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια δομική αλλαγή και πλήρη επανασχεδιασμό της κυβέρνησης του.
Την Παρασκευή είναι πιθανό να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και αυτό κάνει έντονη την φημολογία περί ενός ανασχηματισμού, αλλά και ανακοινώσεων για αλλαγή πολιτικών σε κρίσιμους τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη απανωτά ραντεβού στο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Ακη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εξετάζονται σενάρια για «επιστράτευση» πεπειραμένων πολιτικών στελεχών, όπως είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ή για αναδιαμόρφωση και πάλι του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εικόνα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό είναι πως τουλάχιστον 6 με 8 υπουργεία έχουν τεράστιο πρόβλημα αποτελεσματικότητας, με τους αντίστοιχους υπουργούς να βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη».
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να περιοριστεί σε αλλαγές προσώπων: Δείχνει να θεωρεί αναγκαίες και κάποιες διορθώσεις στην κυβερνητική πολιτική, ενώ είναι βέβαιο ότι θέλει να στείλει τη διαβεβαίωση προς την εκλογική βάση της ΝΔ ότι δεν θα είναι αυστηρός σε φαινόμενα αλαζονείας.
Μια δεύτερη συζήτηση που θα ξεκινήσει χωρίς αμφιβολία είναι η απουσία οποιασδήποτε συμμετοχής στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας των δύο πρώην αρχηγών του κόμματος. Το γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκαν πουθενά κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αλλά και δεν έκαναν ούτε μια τυπική δήλωση στήριξης του κόμματος όπως έπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης έχει ενοχλήσει τον πρωθυπουργό αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη.
Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα σταθεί απέναντι τους ο κύριος Μητσοτάκης αλλά και πως θα σταθούν απέναντι στον πρωθυπουργό οι δύο πρώην αρχηγοί οι οποίοι χωρίς αμφιβολία επηρεάζουν βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Θα μιλήσουν τώρα οι ίδιοι ή μέσω συνεργατών και πολιτικών φίλων και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας; Θα ζητήσουν και οι ίδιοι αλλαγή πορείας του κόμματος; Θα αμφισβητήσουν πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και τι μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά για την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στο κυβερνών κόμμα;
Οι φωνές κριτικής ξεκίνησαν, οι βουλευτές που δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ίδρωσαν την φανέλα θα αρχίσουν να μιλούν, οι υπουργοί θα φοβούνται για την θέση τους με ό,τι αυτό σημαίνει για την απόδοσή τους και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην ανάγκη μετά από μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας να κάνεις συμβιβασμούς και να ανοίξει εκ νέου το παιχνίδι τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ https://www.topontiki.gr/