10 Μαΐου 2024

Γιατί η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διπλωματικό επίπεδο



 Η Νέα Δημοκρατία, με την υποψηφιότητα Μπελέρη, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η Αλβανία εξέλαβε ως ανάμειξη στα εσωτερικά της την τοποθέτηση του δημάρχου Χειμάρρας, που βρίσκεται στη φυλακή, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Από αντίδραση, ο Έντι Ράμα αποφάσισε να διοργανώσει μία μεγάλη συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, καλώντας 5.000 συμπατριώτες του να τον ακούσουν.


Το Μαξίμου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιώργο Μαρκόπουλο ότι η αλβανική πλευρά ζήτησε τον χώρο του γηπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά ο δήμος εμφανιζόταν θετικός στο να παραχωρήσει το γήπεδο, στη συνέχεια αρνήθηκε. Ενώ ήδη έχουν τυπωθεί οι προσκλήσεις, η αλβανική πλευρά τη συγκεκριμένη στιγμή αναζητά άλλο γήπεδο ή πλατεία για να κάνει ο Ράμα τη συγκέντρωσή του. Η κυβέρνηση για την ώρα προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα αφήνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί την υπόθεση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα επιχείρησε αρχικά να αποτρέψει την επίσκεψη Ράμα στη χώρα μας μέσω της διπλωματικής οδού. Σε επαφή που είχε με παράγοντες των Βρυξελλών ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση, ώστε η συγκέντρωση του Αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής, όμως, η παρέμβαση αυτή δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να δείξει την εμπλοκή του στην υπόθεση, καθώς ο Ράμα θα το αξιοποιήσει προκειμένου να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση πως ο ίδιος επέτρεψε στον Μητσοτάκη να επισκεφτεί τις περιοχές της Χειμάρρας και την ελληνική ομογένεια.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιθυμεί να μιλήσει στη χώρα μας ακριβώς έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του Μπελέρη και μία μέρα πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο Έντι Ράμα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να μπαίνουν σε μία κρίση διαρκείας.

ΠΗΓΗ https://periodista.gr/