Σαρώνει στο πέρασμά του όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών που έχουν αποκτηθεί με προσπάθεια στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια ο αρμόδιος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης. Με τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει δωρεάν χειρουργείο ή ιατρική πράξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Τα μέχρι πρόσφατα δωρεάν δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατρέπονται από το μεσημέρι και μετά σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού για να υποβληθεί κανείς σε επέμβαση πρέπει να καταβάλει το αντίστοιχο ποσό. Η αρχή έγινε με το δικαίωμα που έδωσε ο Αδ. Γεωργιάδης στους γιατρούς του δημοσίου να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία μέσα στα νοσοκομεία αντί αμοιβής από τους ασθενείς, αλλά και να κάνουν ιδιωτικό έργο στον ιδιωτικό τομέα.
Τις τελευταίες ημέρες εν μέσω έντονων αντιδράσεων ψηφίστηκε η απελευθέρωση του ΕΣΥ και από την αντίθετη πλευρά: να μπορούν ιδιώτες γιατροί να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να εκτελούν διάφορες ιατρικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μετατρέπει πλήρως το μέχρι πρόσφατα δωρεάν δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικό μόρφωμα, στο οποίο οι ασθενείς πρέπει να καταβάλλουν χρήματα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν, ειδικά από το μεσημέρι και μετά.
Το εκβιαστικό δίλημμα
Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας ότι πρόκειται απλώς για επιπλέον επιλογή που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πάσχοντες, αφού θα μπορούν να επιλέγουν τον γιατρό που επιθυμούν, καταρρίπτεται. Κι αυτό διότι στην ουσία αποτελεί εκβιαστικό δίλημμα προς τους πολίτες, καθώς είναι σαφές ότι τις πρωινές ώρες που οι χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και οι υπόλοιπες ιατρικές πράξεις παρέχονται δωρεάν στους ασφαλισμένους δεν υπάρχει η απαραίτητη διαθεσιμότητα ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Είναι γνωστές άλλωστε οι αναμονές μηνών για ένα ιατρικό ραντεβού αλλά και οι ουρές χρόνων για μια χειρουργική επέμβαση. Συνέπεια όμως είναι να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν τις απογευματινές ώρες για να εξυπηρετηθούν, όπου τίποτε πλέον δεν θα είναι δωρεάν.
Η επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας να ανοίξουν το ΕΣΥ στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, δηλαδή στους ιδιώτες, δεν είναι τυχαία. «Γαλάζιοι» συνδικαλιστές, όπως ο υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πίεζαν καιρό τώρα την κυβέρνηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να αλώσουν το ΕΣΥ.
Εξάλλου στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν αντί μικρής αμοιβής που θα καταβάλλουν να αξιοποιούν το προσωπικό αλλά και τον εξοπλισμό. Στις ιδιωτικές κλινικές το αντίστοιχο αντίτιμο είναι πολύ υψηλότερο, ειδικά για τους ιδιώτες που έχουν εξωτερική συνεργασία με μεγάλους ομίλους.
Θηλιά για τα νησιά
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών, που συνήθως διαθέτουν υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας. Γι’ αυτό εξάλλου και αναγκάζονται να μετακινούνται στην πρωτεύουσα προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες υγείας ή να χειρουργηθούν.
Οι ισχυρισμοί του Αδ. Γεωργιάδη ότι όποιος ασθενής δεν θέλει να πληρώσει θα μπορεί να πηγαίνει στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην πράξη. Τις πρωινές ώρες τα νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και στις απομακρυσμένες περιοχές δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τα απλά περιστατικά, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσουν και επιπλέον επεμβάσεις δωρεάν τις πρωινές ώρες.
Ετσι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και των νησιών θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν το απόγευμα είτε πληρώνοντας με χρήματα από την τσέπη τους γιατρούς του δημοσίου για να χειρουργηθούν είτε τους ιδιώτες που θα έχουν πλέον κι εκείνοι τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ.
Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας ότι υποχρεωτικά πρέπει να εντάξει ιδιώτες γιατρούς στο δημόσιο σύστημα επειδή οι καιροί αλλάζουν και επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι προφανές ότι δεν ευσταθεί. Οι αποχωρήσεις των γιατρών από το ΕΣΥ και η άρνησή τους να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία σχετίζονται με τις αμοιβές, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια και δεν ανταποκρίνονται στο έργο που παράγουν. Γι’ αυτό άλλωστε ο Αδ. Γεωργιάδης επιχειρεί να τους αυξήσει το εισόδημα, αλλά με χρήματα από το ταμείο των ασθενών.
Ετοιμες και οι ασφαλιστικές
Οι αλλαγές του υπουργού Υγείας στηρίζονται στο φιλελεύθερο σκεπτικό της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί δεδομένο ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλουν οικονομικά και για τις υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει και η συζήτηση ανάμεσα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον Αδ. Γεωργιάδη ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Στόχος να καλύπτουν τους ασθενείς τους και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ενα σχέδιο που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της το 2019 και το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εργάζονται οι ιδιώτες γιατροί μέσα στο μέχρι πρότινος δωρεάν σύστημα υγείας. Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι θα οριστούν συγκεκριμένες αμοιβές για χειρουργικές πράξεις που θα αναλαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, πόσα χρήματα από αυτά θα καταλήγουν στα νοσοκομεία, πόσα στο προσωπικό αλλά και πόσα στην τσέπη των ίδιων των γιατρών που θα χειρουργούν.