12 Μαΐου 2024

Πως ο Ράμα μας «χορεύει στο ταψί»!

 


Μόνο ως στοιχείο εθνικής μειονεξίας σε βαλκανικό φόντο μπορεί να χαρακτηριστεί η ένταση σχετικά με  το σίριαλ την ομιλία του Έντι Ράμα  σε ομοεθνείς του στην Αθήνα.  Τεχνητή ένταση για την ακρίβεια, αποπροσανατολιστική , κυρίως από την  πλευρά της κυβέρνησης. Έχουμε: κουτοπονηριές του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος, για να ρίξει καυτό λάδι στην έτσι και αλλιώς ασυνάρτητη προεκλογική εκστρατεία μεταξύ κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ, ενεπλάκη με απαράδεκτη δήλωση σχετικά με το τι αντιπολίτευση του αρέσει στην Ελλάδα.Έχουμε επίσης  παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης , καταγεγραμμένη διπλωματική αδράνεια και παθητικότητα στις διμερείς σχέσεις και στην εξωτερική πολιτική συνολικά και  υποβάθμιση του περιεχομένου της εξωτερικής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά, συνθέτουν την τραγελαφική εικόνα των τελευταίων ημερών που πολύ απέχει από τα σοβαρά διμερή ζητήματα Ελλάδας -Αλβανίας για τα οποία την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένος σε άλλους ορίζοντες, τη στιγμή μάλιστα που ο Κασσελάκης περιόδευε στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας….

 

Το ιδιωτικό, το δημόσιο και η διπλωματία που αγνοείται
Τελικά όπως έγινε γνωστό, ο Ράμα θα μιλήσει στις 12 Μαίου στο κλειστό  γήπεδο του Γαλατσίου αφού δόθηκε η σχετική άδεια  από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και τον ιδιώτη που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι. Έχοντας βρει τον τρόπο να προκαλεί,  καθώς έχει αποκτήσει ισχυρά στηρίγματα στη Ρώμη, το Βερολίνο και τις ΗΠΑ,  δεν ανησυχεί για την ευρωπαική πορεία της Αλβανίας και δεν λαμβάνει καν υπόψη του τι λέει ο Μητσοτάκης. Αυτό αποδείχθηκε και  στην υπόθεση Μπελέρη.
Έτσι,  ο Ράμα συνεχίζει να “χορεύει” την Αθήνα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ομιλία του στην Αθήνα και τις διμερείς σχέσεις,  ο Ράμα απεφάνθη ότι αυτή η αντιπαράθεση “ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί η διακυβέρνηση από τον λαό”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι “η  ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη”. Ασυναρτησίες ενός κόμματος που είχε βαλκανική πολιτική και τώρα έχει χαθεί. .
Από την πλευρά του , ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ιδιωτική επίσκεψη και  πρόσθεσε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό,   ότι η κυβέρνηση ούτε θα απαγορεύσει ούτε θα διευκολύνει οποιαδήποτε συγκέντρωση. «Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται».
Όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις καμία επίσκεψη δεν είναι αμιγώς ιδιωτική, όταν πρόκειται για πρωθυπουργό που μιλάει σε δημόσιο χώρο. Το ελληνικό κράτος και σωστά, θα αναλάβει την ασφάλεια του Ράμα, οπότε υπάρχει μια ειδική προέκταση. Πέραν αυτών, κάθε ομιλία πρωθυπουργού είναι πολιτική και όχι ιδιωτική και υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον. Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι αστεία. Κυρίως όμως είναι αποπροσανατολιστική από άλλα σοβαρά ζητήματα .

Στα ουσιώδη τώρα. Η κατάσταση είναι αρνητική για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να υποχωρεί δραματικά από το βέτο του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ράμα, ούτε το νόμο για τις περιουσίες πέρασε, ούτε το νόμο για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ψήφισε που ήταν όροι της ΕΕ για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας. Το βέτο το είχε αποδεχθεί ο Μητσοτάκης και το διακήρυξε στην πρώτη επίσκεψή του στη ΔΕΘ  ως πρωθυπουργός, το Σεπτέμβριο του 2019. Μετά άρχισε η κατολίσθηση. Επομένως υπάρχει ιστορικό αποτυχιών. Είναι επίσης  γελοία η κυβερνητική θέση ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι αμιγώς ευρωπαικό θέμα. Είναι και διμερές, η Ελλάδα έχει θέσει όρους , η Αλβανία τους περιφρονεί. Το διμερές και το ευρωπαικό διαπλέκονται ολοφάνερα. Το πολιτικό πρόβλημα για τον Μητσοτάκη είναι πως και η ευρωπαική και η διμερής διαχείριση της υπόθεσης Μπελέρη ήταν αποτυχημένη  και το θέμα οδηγήθηκε στην πιο ακραία εκδοχή του με την υποψηφιότητα του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο  της ΝΔ.

Να σημειωθεί και η σχεδόν ειρωνική στάση του Ράμα στην συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα  προ τριετίας, για την παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ στη Χάγη. Η  υπόθεση αγνοείται , κυριολεκτικά , αλλά η Αθήνα σιωπά .Και η υπόθεση αυτή είχε δηλωθεί από την Αθήνα, ότι θα επηρεάσει την ευρωπαική πορεία της Αλβανίας. Φυσικά ήταν και είναι αερολογίες….

Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ – η εκδίκηση των Πρεσπών…
Αντί λοιπόν ο  σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στα μείζονα ζητήματα των βαλκανικών εξελίξεων και στα κομβικά διμερή ζητήματα με την Αλβανία, αναλώνεται σε έναν κλεφτοπόλεμο ανακοινώσεων  και σύρεται σε μια ατζέντα  δεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων, που απλά εκφράζουν ένα εθνικιστικό πνεύμα που δεν οδηγεί πουθενά την Αριστερά. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι μόνο ασταθής στις όποιες απόψεις ή θέσεις διατυπώνει, εξακολουθεί να είναι ανώριμος , άγεται και φέρεται από την επικαιρότητα και δεν είναι ακόμη σε θέση να διατυπώσει ένα σοβαρό πολιτικό πλαίσιο και να το υπηρετήσει. Ούτε καν υπερασπίζεται την σωστή εξωτερική πολιτική θέσεων που  ακολούθησε  ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Μάλλον δεν γνωρίζει λέξη για την εξωτερική πολιτική της περιόδου 2015-2019.

Υπό αυτό το πρίσμα η ομιλία Ράμα και ο κουρνιαχτός που ξεσήκωσε χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο , καταδεικνύει τη μειονεξία της υποτιθέμενης πολιτικής ελίτ της χώρας. Αυτή είναι η εικόνα κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντί λοιπόν οι θέσεις να καθορίζονται από ένα σοβαρό και στιβαρό πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο,  έχουμε  αντιδράσεις τριτοκοσμικής σκηνής που ερεθίζουν τα ακροδεξιά ένστικτα και συμπαρασύρουν πολύ εύκολα τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ατζέντα, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει χάσει και τα τελευταία ίχνη της όποιας σοβαρής ταυτότητας του είχε απομείνει. Ο Κασσελάκης δεν το καταλαβαίνει, οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τι κάνουν; προφανώς περιμένουν τις εκλογές.

Τα γεγονότα στα βαλκάνια όμως είναι απειλητικά.  Ο φόβος αστάθειας μεγεθύνεται. Σε πλήθος άρθρων μας για τη Βόρεια Μακεδονία έχουμε επισημάνει το τεράστιο πολιτικό κενό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που επί πέντε χρόνια παραπαίει . Ο Μητσοτάκης είναι ήδη εγκλωβισμένος και θα αναζητήσει σωσίβιο στον εθνικισμό, αλλά η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν θέσει παρασκηνιακά βέτο στην αναβίωση του Μακεδονικού, ενώ ο Μπάιντεν με το γνωστό διάταγμά του έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις αν υπονομευθούν οι συμφωνίες της Οχρίδας, του Ντέιτον και των Πρεσπών. Δηλαδή ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει εύκολα παιχνίδι. Θα το επιχειρήσει, αλλά θα χάσει γιατί δεν θα βρει πουθενά συμμάχους. Με πρώτους και πιο σκληρούς, τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς. Η εκδίκηση της Συμφωνίας των Πρεσπών πλησιάζει και σε αυτό θα επανέλθουμε σύντομα..

Του Σωτήρη Σιδέρη

από το Omegapress