12 Μαΐου 2024

Ανησυχεί η ΑναΣΑ για την αντιπυρική περίοδο

 


Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας, διδάσκει με  εμπειρίες ζωής την ηθική, την αξία της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.

Ο Εθελοντισμός στη Σάμο, το νησί του εθελοντισμού,  δεν έχει ανάγκη δημοσίων σχέσεων και δεν επεδίωξε ποτέ ανταλλάγματα.


 Ο λόγος γέννησης του είναι η αγάπη για το νησί μας και μόνο. Τους εθελοντές και τις εθελόντριες μας οφείλουμε να τους θυμόμαστε πάντα και όχι μόνο στα δύσκολα που γνωρίζουμε με ιστορική  βεβαιότητα ότι θα είναι παρόντες και παρούσες. Ο εθελοντισμός στο νησί μας έρχεται από πολύ μακριά και οφείλουμε να τον κρατήσουμε άδολο και ζωντανό .Η Σάμος έχει δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλαπλώς δίχως να έχει κλείσει ακόμα τις πληγές της. Χρέος της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης είναι να υπάρχει λειτουργικό  θεσμικό πλαίσιο με εξασφαλισμένους πόρους και συνεργασία όλων.   Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις εν μέσω της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου όπου όλοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Η αγαστή, πολυεπίπεδη  και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, των Εθελοντών και του  Πυροσβεστικού Σώματος  πρέπει να συνεχισθεί και εφέτος δίχως αναταράξεις και αποσυντονισμό. Η έμπρακτη προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού απαιτεί και εφέτος την συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντών που δηλώνουν και είναι έτοιμοι να συνδράμουν καθώς και του πολύ μεγάλου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν οι 2 δήμοι της Σάμου. Πλέον κάθε καθυστέρηση και ολιγωρία στην επίλυση διοικητικών θεμάτων συμμετοχής των εθελοντών και των μέσων πυρόσβεσης στην πρόληψη και την  καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι επικίνδυνη. 

 Ο εθελοντισμός είναι η δύναμη του νησιού μας.

                                                                                     Σάμος, 11 Μαΐου 2024

“Ο  Τομέας Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού “ της ΑναΣΑ Ανανέωση-Συμμετοχή-Ανάπτυξη για τη Σάμο.