17 Μαΐου 2024

Στον πάγο η Αγροτική - Δημοτική οδοποιία


 Στον απόηχο των νέων κανονισμών πυροπροστασίας έρχεται η διαμαρτυρία του Πανσαμιακού αγροτικού Συλλόγου περί της μηδενικής δράσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου για τη βελτίωση των αγροτικών οδών.


Όντως, έως και σήμερα δεν τρέχει κανένα έργο στο Δήμο μας, με την αγροτική οδοποιία να είναι ένα από αυτά, μάλιστα ιδιαιτέρως σημαντικό για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχητικά μεγάλη εντύπωση και προκαλεί εύλογες απορίες εάν όντως δουλεύει το σύστημα ή εάν και γιατί έχει παγώσει το σύμπαν. Όμως οι νέες, αυστηρότατες διατάξεις για την πυροπροστασία δεν μπορούν να περιμένουν, ειδικά για το χιλιο-καμμένο νησί μας το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κινδύνου αφού κάθε χρόνο καίγεται από το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Κάθε χρόνο βρίσκεται στο στόχαστρο, της πύρινης λαίλαπας.


 Κάθε χρόνο τρέχουμε να περισώσουμε ότι μας απέμεινε από τον προηγούμενο. Κάθε χρόνο συντονίζουμε τους "θεματοφύλακες" δασολόγους πυροσβέστες, ΔΕΗ, Δήμο, Αντιπεριφέρεια κι άλλους παρατρεχάμενους με σκοπό το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση του κακού. Της φωτιάς δηλαδή. Κάθε χρόνο όμως, σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό, απουσιάζει η πρόληψη. 
Η ύπαρξη, η διατήρηση, η συντήρηση αλλά και η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας είναι απολύτως απαραίτητη για τη διευκόλυνση των αγροτών και τών κτηνοτρόφων και συνδυάζεται απόλυτα με τη δασική οδοποιία συμβάλλοντας τα μέγιστα στο σύνολο των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας που λαμβάνονται για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών και την προστασία του Περιβάλλοντος.Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι του δήμου παίζουν... τένις αφού, ενώ υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια για ώριμα έργα οδοποιίας δεν έχουν καν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησής τους.
Ωστόσο, στις ζώνες κατάληψης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ δημιουργούνται υποχρεωτικά αντιπυρικές ζώνες στα 20 μέτρα εκατέρωθεν των ζωνών κατάληψης, με ολοσχερή αποψίλωση της  δασικής βλάστησης. Πιθανόν αυτές οι ζώνες να μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι άμεσα θα ενισχύσει από το πράσινο ταμείο


 
κατά προτεραιότητα τους ευαίσθητους για πυρκαγιά δήμους, μεταξύ αυτών και τη Σάμο, με 30 εκατομμύρια ευρώ για προληπτικά μέτρα προστασίας. 
https://ypen.gov.gr/30-ekat-evro-apo-to-prasino-tameio-me-protovoulia-th-skylakaki-gia-proliptika-metra-pyroprostasias/
Ελπίζουμε να μην αφήσουμε κι αυτή την ευκαιρία να χαθεί.
 
Τι ζητά ο Πανσιαμιακός Αγροτικός Σύλλογος;  
Τ' αυτονόητα: 

Την άμεση αποκατάσταση και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας του αγροτικού και δασικού δικτύου και άμεση ενημέρωση των αρμοδίων για την αποκατάστασή της,

Να βγουν άμεσα όλα τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του Δήμου και της Περιφέρειας,

Να ενισχυθεί η δασοπροστασία και η πυρόσβεση με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών και του δασικού πλούτου του νησιού