5 Μαΐου 2024

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Κυριάκου!

 

Ο Μητσοτάκης με προεκλογικό αέρα «εξαφανίζει» όλα τα προβλήματα της Ελλάδας και των πολιτών

Του Πάνου Σώκου

Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από κανέναν, αλλά πριν ακόμα αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολτών (π.χ. ακρίβεια, ανασφάλεια, εγκληματικότητα) έχουν αρχίσει να… επιλύονται με μαγικό τρόπο! Δεν έχει καμία σημασία αν δεν έχει γίνει αντιληπτό από κανέναν, σημασία έχει ότι το έχει καταλάβει και το λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται όλα εγκαίρως και πριν από εμάς για εμάς!

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, λοιπόν:

1. Η ακρίβεια αρχίζει να γίνεται παρελθόν. Μπορεί τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να λένε ότι μόνο τον περασμένο Μάρτιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,3%, -είναι ο μήνας κατά τον οποίο ενεργοποιήθηκαν νέα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας-, ο πρωθυπουργός όμως βλέπει αποκλιμάκωση των τιμών και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που θα κάνουμε Πάσχα με… χαμόγελο! Πηγαίνοντας στην κεντρική λαχαναγορά στου Ρέντη στις αρχές της εβδομάδας, είπε: «…Ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται. Και, όπως είπα, σε αρκετά προϊόντα έχουμε πια και πτώσεις τιμών, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό και φυσικά να περάσουμε όλες και όλοι τις διακοπές του Πάσχα με χαμόγελο και απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα τυπικά πασχαλινά προϊόντα». Φυσικά αυτή είναι η εικονική πραγματικότητα του πρωθυπουργού, γιατί οι καταναλωτές άλλα βιώνουν και αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση κατέγραψαν, ακόμα μία φορά, το ελαιόλαδο κατά 67,2% και τα φρούτα κατά 12,7%. Στα φρέσκα λαχανικά σημειώθηκε άνοδος 4,1%, στα ψάρια 5,7%, στα κρέατα 3% και στο ψωμί 1%. Οι ανατιμήσεις αυτές προστίθενται στις αυξήσεις που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις! Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού στη χώρα μας τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Φεβρουάριο.

2. Και σε τούτη την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός μιλάει για «ελληνικό θαύμα της οικονομίας», επικαλούμενος δημοσιεύματα ξένων οικονομικών εντύπων, όπως του Εconomist. Όμως η φτωχοποίηση του ελληνικού πληθυσμού καλά κρατεί. Ο κόσμος ζει τη φτωχοποίηση στην καθημερινότητά του, το γράφουν όμως και ξένα έγκυρα οικονομικά μέσα, όπως οι «Financial Times», που έγραψαν την Πέμπτη ότι οι Έλληνες είναι οι πιο φτωχοί στην Ε.Ε. μαζί με τη… Βουλγαρία. Σύμφωνα με τους «F.T.», η χώρα μας φτωχοποιήθηκε κατά 36% τα τελευταία χρόνια και σύντομα θα είναι η πιο ανίσχυρη της Ευρώπης, πίσω και από τη Βουλγαρία. Αυτά τα δημοσιεύματα όμως ο πρωθυπουργός δεν τα αναφέρει ποτέ, αφού χαλάνε το ευχάριστο αφήγημά του.

3. Άλλο παράδειγμα: Πυρκαγιές τέλος; Σίγουρα όχι! Όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιμετώπισή τους πλέον θα είναι έγκαιρη και αποτελεσματική. Σε μια πανηγυρική εκδήλωση την Τετάρτη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αιγίς», ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για την αντιπυρική προστασία. Σε αυτή την εκδήλωση είπε: «Δεν αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα με κατεβασμένα τα χέρια. Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019, όταν η Πολιτική Προστασία ήταν περιθωριακή γραμματεία και στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, με ανενεργό το 112». Τόνισε επίσης πως το πρόγραμμα «Αιγίς» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που τρέχει η χώρα. Μία… λεπτομέρεια: Το πρόγραμμα αυτό εξαγγέλθηκε πρώτη φορά το 2022 -επομένως είναι ακόμα στα λόγια- κι αν όλα πάνε καλά και τρέξουν γρήγορα, τα πρώτα μέσα θα είναι στη διάθεση της χώρας από το 2025 και μετά σταδιακά, ενώ τα επτά νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» θα αρχίσουν να έρχονται από το 2027 και μετά! Για την ώρα και το 2024 η αντιπυρική προστασία θα στηριχθεί στα μέσα στα οποία στηρίχθηκε και το 2023, όταν κάηκαν 1.800.000 στρέμματα δάσους!

4. Ο πρωθυπουργός όμως με τα δικά του μάτια και στη δική του πραγματικότητα βλέπει βελτίωση της κατάστασης και στην οπαδική βία. Σε μια χρονιά που ήδη δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν (ο φίλαθλος της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο αστυνομικός Λυγγερίδης, ενώ και οι αγώνες πρωταθλήματος έγιναν χωρίς φιλάθλους για δύο μήνες) ο πρωθυπουργός είπε την περασμένη Πέμπτη στον «Σκάι» επί λέξει: «…Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σήμερα στα γήπεδα δεν έχει σχέση με αυτό που συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι… Για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να τελειώνουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας».

5. Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά: Μπορεί ο Σταν Γκρίνμπεργκ να εφαρμόζει νέα… επικοινωνιακά κόλπα για να προσελκύσει ψηφοφόρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως και οι παλιές, δοκιμασμένες προεκλογικές συνταγές καλά κρατούν! Όπως είναι τα εγκαίνια έργων που ακόμα δεν έχουν τελειώσει, αλλά και τα εγκαίνια έργων που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει… Ο πρωθυπουργός λοιπόν πήγε προχθές στη Θεσσαλία και σε απόλυτα προεκλογικό κλίμα, εν όψει ευρωεκλογών, εγκαινίασε το τμήμα (43 χλμ.) Λαμία – Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 (συνολικού μήκους 180 χλμ.) κομπάζοντας για την υλοποίησή του. Χαρακτηριστική ήταν η έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη «Πάσχα έρχεται, δρόμοι παραδίδονται».

6. Ακολούθως μίλησε στο Μουζάκι Κοζάνης, σε εκδήλωση για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας και την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel και «Elias»! Ουσιαστικά ήταν μια κυβερνητική προεκλογική φιέστα χωρίς πρακτική σημασία, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις όχι μόνο στα έργα αποκατάστασης αγροτικών και οικιστικών υποδομών αλλά και στην αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, και μία από αυτές τις καθυστερήσεις αφορά την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών αγροτικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αγρότες να διακανονίσουν, ώστε να ποτίσουν τα χωράφια τους, εν όψει εαρινών σπορών.