5 Μαΐου 2024

Λογοδοσία ή λογοκρισία;

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ο περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόδωρος Βαλσαμίδης υπέβαλε πρόταση για συζήτηση του θέματος για την πορεία υλοποίησης έργων για την βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου που είναι ήδη ενταγμένα στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η ερώτηση περιελάμβανε συγκεκριμένα υποερωτήματα για 10 έργα. 

Κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νικόλαος Μάρκου έκρινε ότι θα πρέπει να επιλέξει ο περιφερειακός σύμβουλος μόνο ένα έργο για να συζητηθεί. Ο κ. Βαλσαμίδης αρνήθηκε να συμφιλιωθεί με αυτή την αντιπρόταση και αποχώρησε από την συνεδρίαση λογοδοσίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.  

Όλοι γνωρίζουν ότι μία ερώτηση μπορεί να έχει πολλά σκέλη ή αλλιώς υποερωτήματα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν περάσει από την εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης το είδος των ερωτήσεων στοχεύει σε συγκεκριμένες απαντήσεις ή μάλλον στην διατύπωση συγκεκριμένων ημερομηνιών που θέτουν χρονοδιάγραμμα και δείχνουν κάποιο προγραμματισμό. Και ο χρόνος που απαιτείται για το σύνολο των απαντήσεων για κάποιον που τις γνωρίζει - βεβαίως βεβαίως- δεν ξεπερνά τα δύο λεπτά - και πολύ λέμε.   

Βέβαια «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει», που λέει και ο σοφός λαός. Οπότε σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κ. Βαλσαμίδης θα πρέπει να περιμένει 10 συνεδριάσεις λογοδοσίας για να πάρει απαντήσεις στα δέκα ερωτήματα. 

Οι δικαιολογίες, οι φωνές ή οι προσβολές όταν δίνονται ως απάντηση στα όποια ερωτήματα όπως κι να ‘χει δείχνουν ότι ο δέκτης της ερώτησης δεν θέλει να δώσει συγκεκριμένο μήνυμα στον πομπό. Αυτό γιατί κάθε συγκεκριμένη απάντηση αποτελεί και δέσμευση και προφανώς δεν υπάρχει πρόθεση για ...δεσμεύσεις.  

ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ