15 Μαΐου 2024

«Θα πάει στη δικαιοσύνη ο υπουργός που αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τα τρένα;»

 

Αιχμές για την κυβέρνηση άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της για το έγκλημα των Τεμπών, για κατάσταση τρομοκράτησης των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τον δημόσιο τομέα, αλλά και για διπλά μέτρα και σταθμά στη φορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επίθεση που έχει δεχθεί για τη δήλωσή του σχετικά με τα Τέμπη, αλλά και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέπεμψε τη Βίκυ Φλέσσα από το ευρωψηφοδέλτιο, μετά τη δήλωση ότι «όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη». Και κατήγγειλε την «παντελή έλλειψη ευθιξίας» εκ μέρους της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Στέφανος Κασσελάκης, περιοδεύοντας στη Νέα Ιωνία εν όψει των ευρωεκλογών, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου ρωτήθηκε σχετικά με όσα είπε στην Ηγουμενίτσα, δηλαδή ότι «κάποιοι ψηφίζουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η αλήθεια προκαλεί αντιδράσεις». 


Και μιλώντας για το ρήμα που χρησιμοποίησε, είπε ότι «πρώτη από όλους το χρησιμοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποπέμψει. Η ίδια είπε ότι όλοι σκοτώσαμε αυτά τα παιδιά». 

Και τόνισε με έμφαση:


«Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά εγώ δεν σκότωσα αυτά τα παιδιά. Οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκομαι, δεν τα έχουν σκοτώσει αυτά τα παιδιά, οι νησιώτες που επισκέφθηκα σε όλο το Αιγαίο δεν τα έχουν σκοτώσει αυτά τα παιδιά, μια συγγνώμη δεν έχει ακουστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό το θέμα. Παντελής έλλειψη ευθιξίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο ίδιος ήταν στον στρατό και διεξάγονταν η συζήτηση για την πρόταση μομφής, «είπε ότι, εάν δεν είχε κάνει λάθος ο σταθμάρχης αυτή τη στιγμή θα ζούσαν τα παιδιά. Αυτό δεν είπε; Με την ίδια λογική ακριβώς, εάν είχε αφουγκραστεί τις προειδοποιήσεις ο Κώστας Καραμανλής, αυτήν τη στιγμή θα ζούσαν τα παιδιά. Τι λένε γι' αυτό;» 

Και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα των Τεμπών, δείχνοντας τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, χωρίς να τον κατονομάζει:

«Με την ίδια λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν τολμάνε να πάρουν τις 11 κατηγορίες που έχουμε περιλάβει στο κατηγορητήριο που έχουμε προτείνει, να πάμε σε προανακριτική και να παραπέμψουμε τον υπουργό στην δικαιοσύνη. Να δούμε αν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος. Τολμάνε; Ναι ή όχι; Θα συγκαλύψουν για άλλη μια φορά αυτό το έγκλημα; Δεν πρόκειται εγώ να απολογηθώ, που είπα αυτό που σκέφτεται όλος ο ελληνικός λαός. Να απολογηθούν εκείνοι που με την αμέλειά τους, την ειρωνεία τους, ακόμα και μέσα στην Βουλή έλεγαν κουνώντας το δάχτυλο “πως τολμάτε”, “ντροπή σας να θέτετε αμφιβολίες για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου”. Εκείνοι να απολογηθούν λοιπόν και να πάνε στη δικαιοσύνη. Αυτό χρειάζεται η κοινωνία».

Και πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, πρόσθεσε: 

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάνε στην δικαιοσύνη όλοι. Το ίδιο έχει ζητήσει και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν είμαστε εμείς που ζητάμε να μην πάνε κάποιοι στη δικαιοσύνη. Αλλά υπάρχει ένας υπουργός, από ένα τζάκι, ο οποίος για δύο χρόνια είχε έγγραφες προειδοποιήσεις, πολλαπλές φορές, από τους εργαζόμενους και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις αγνόησε. Θα πάει αυτός ο άνθρωπος στη δικαιοσύνη ναι ή όχι; Ή μια ζωή θα κρυβόμαστε μέσα από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Δηλαδή ο Έλληνας που μπλέκει στα δικαστήρια για χρόνια είναι ο άτυχος και αυτός που γεννιέται σε ένα τζάκι και δυο χρόνια αγνοεί προειδοποιήσεις έχει ασυλία. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή χώρα και σοβαρή δικαιοσύνη».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε δε ότι «μιλάμε για ένα ρήμα, ενώ χάθηκαν 57 ζωές, άνθρωποι που μπορούσαν να ζουν σήμερα. Συνειδητοποιούμε τι με ρωτάτε; Όλος ο ελληνικός λαός θέλει να δει δικαιοσύνη. Οι οικογένειες, οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν ανακούφιση κι εγώ ερωτώμαι για ένα ρήμα που εν τέλει περιγράφει μια κατάσταση που όλοι ξέρουμε ότι ισχύει. Ας έχουμε κοινή λογική σε αυτή τη χώρα».

Επίθεση και για το ΕΣΥ 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ και σε όσα συζήτησε με τους υγειονομικούς στην Πρέβεζα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το κράτος σαν λάφυρο και πως τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Όπως είπε, «οι άνθρωποι του Δημοσίου αυτήν τη στιγμή, πέρα από την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται όλη την ώρα, έχουμε στα  νοσοκομεία επικουρικούς, στα σχολεία αναπληρωτές με πολύ χαμηλές αποδοχές, φοβούνται να μου μιλήσουν, μπας και χάσουν τη δουλειά τους. Έχουν τρομοκρατηθεί από μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί το κράτος σαν λάφυρο». 

Και πρόσθεσε:

«Εγώ σας λέω ξεκάθαρα: όποιος τρομοκρατείται από την κομματική ηγεσία του τόπου όσο υπηρετεί το λειτούργημά του στο δημόσιο και ειδικά οι υγειονομικοί που σώζουν ζωές και στους οποίους βασιστήκαμε στην διάρκεια της πανδημίας, θα έχουν εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίπλα τους».

«Να προστατέψουμε τη μισθωτή εργασία»
Αφήνοντας αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται τα θέματα από τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: 

«Επιτέλους, ας αφήσουμε σε δευτερεύουσα μοίρα τις υποκριτικές ευγένειες σε αυτόν τον τόπο. Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να προστατέψουμε τη μισθωτή εργασία. Θέλουμε να φέρουμε δικαιοσύνη στην φορολογία μειώνοντας τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως εδώ στη Νέα Ιωνία που μια μικρή επιχείρηση πληρώνει την ίδια φορολογία με εκείνες που βάζουν ανεμογεννήτριες και βγάζουν εκατομμύρια. Είναι δίκαιο αυτό; Με αυτά γιατί δεν ασχολούμαστε;» 

Και ρώτησε: 

«Γιατί παρουσιάζετε μόνο αυτά που “προσβάλλουν” την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας; Με τα πραγματικά προβλήματα να ασχοληθείτε. Με τον κόσμο που λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά: ίδια φορολογία για τους μεγάλους, μπλέκουν στα δικαστήρια για χρόνια, δεν έχουν διασυνδέσεις, δεν έχουν ρευστότητα από τις τράπεζες. Πού πάει αυτό το πράγμα; Και μετά αναρωτιόμαστε αν πονάει η αλήθεια».

• Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει την περιοδεία του στα βόρεια προάστια της Αθήνας, με επόμενο σταθμό την Κηφισιά.
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/