26 Απριλίου 2024

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

 

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την τουριστική κίνηση από την Τουρκία. Η έρευνα, όπως διευκρινίζεται στους στατιστικούς πίνακες δεν καταγράφει την ταξιδιωτική κίνηση αλλά τις επισκέψεις. Καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από περιοχές της χώρας.


Παρότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κάνουν μια πλήρη καταγραφή δίνουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Τούρκου τουρίστα που επισκέπτεται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η δαπάνη ανά επίσκεψη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες ανήλθε στα 228,6 ευρώ κατά την διάρκεια του 2023. Το 2020 η δαπάνη ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών ήταν 713,4 ευρώ.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση των Τούρκων τουριστών του Βορείου Αιγαίου, το 2023, ανήλθε σε μόλις 27,1 ευρώ όταν το 2020 ήταν 111,3 ευρώ.
Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών που έφθασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά ήταν 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023, ενώ το 2020 ήταν 6,4 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2016 μόλις 3,8 διανυκτερεύσεις.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των Τούρκων πολιτών, ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού πληθωρισμού στη χώρα, έχει ως συνέπεια να μειωθεί δραστικά και η καταναλωτική τους δαπάνη. Αυτό δείχνει η μεγάλη μείωση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση μεταξύ του 2020 και του 2023. Η αύξηση της μέσης διάρκειας από τις 3,8 διανυκτερεύσεις το 2016 σε 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023 δείχνουν πως από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «κερδίζουν» τους Τούρκους επισκέπτες.

Η διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας από τους Τούρκους τουρίστες είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ουσιαστικά τα παραπάνω στοιχεία για το 2024. Δηλαδή να δούμε αύξηση των διανυκτερεύσεων ανά επίσκεψη όπως και των καταναλωτική δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

Από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα δεν θα πρέπει να διαφεύγει πως επισκέπτες από την Τουρκία ουσιαστικά διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες εκείνους που κάνουν μονοήμερες εκδρομές και εκείνους που κάνουν πολυήμερες εκδρομές. Η δεύτερη κατηγορία, παρότι είναι μικρή είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη ανά επισκέπτη.  

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/