26 Απριλίου 2024

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

 


Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σχεδιάζει του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. 


Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λέσβο όπου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών που γίνεται στην πρωτογενή παραγωγή. Επίσης κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η αποδέσμευσης της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ Λέσβου από την διαδικασία εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ ώστε να περάσει στον έλεγχο των αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού.


Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η προώθηση αλλαγών στην νομοθεσία που θα δίνουν την δυνατότητα στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν πιο έντονα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά. Επίσης αναμένεται να διευρυνθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των συνεταιρισμών με ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Κατά την τοποθέτηση του στην Βουλή ο κ. Αυγενάκης ανέφερε:


 «Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά συνεχώς το νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των αγροτικών συνεταιρισμών στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και επεξεργάζεται συνεχώς λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου του αγροτικού κόσμου.


Προς επίλυση του προβλήματος που αναπτύχθηκε στην παρούσα Αναφορά και δεδομένου ότι ο Ν. 4673 δημοσιεύτηκε το έτος 2020, γίνεται προσπάθεια με συνεργασία και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων να δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση στην πενταετή προθεσμία αναστολής καταδιωκτικών μέτρων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, ως προσωρινή λύση μέχρι την λήψη οριστικής-νομοθετικής λύσης, έτσι ώστε να ωφεληθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού, στις  Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 2810/2000 και τους  ΑΣ και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4015/2011 και του ν. 4384/2016, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πτώχευσης ή από την υποβολή αίτησης εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για σύνολο του αγροτικού κόσμου και τα προαναφερθέντα "καταδιωκτικά μέτρα" τα οποία αυτοί υφίστανται, σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.


Ως γνωστόν το θέμα αυτό είχε εξεταστεί διεξοδικά κατά την διάρκεια της συνάντησης του κ. Αυγενάκη με την διοίκηση της ΕΘΕΑΣ που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.


Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Αυγενάκης είχε υπογραμμίσει ότι «η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του» και είχε προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος. Πρόταση του κ. Αυγενάκη η οποία είχε γίνει αποδεκτή από την ΕΘΕΑΣ.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/