25 Απριλίου 2024

Για το σεισμικό έλεγχο του σχολικού κτιρίου της Υδρούσσας

 

Το Σάββατο 20/4 πραγματοποιήθηκε έλεγχος απ’ τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων στις σχολικές μονάδες του νησιού για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ζημιές και προβλήματα μετά το σεισμό των 4,4 ρίχτερ της Παρασκευής 19/4.

Στο δελτίο του δήμου Δυτικής Σάμου που κοινοποιήθηκε στα σχολεία την Τρίτη 23/4 αναφέρονται ανά σχολική μονάδα τα αποτελέσματα των ελέγχων, στα οποία δε διαπιστώνονται ζημιές που να προκλήθηκαν απ’ το συγκεκριμένο σεισμό.

Στο συγκεκριμένο δελτίο, όμως, αντικειμενικά στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου της Υδρούσσας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτίριο των 2 σχολείων, με εξαίρεση το εσωτερικό του γραφείου διδασκόντων, το οποίο ήταν κλειδωμένο, τονίζοντας – χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κάτι τέτοιο – ότι το γραφείο ήταν κλειδωμένο επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν προσήλθαν την ώρα που τους ορίστηκε, παρότι είχαν ειδοποιηθεί.
 Πουθενά, φυσικά, δεν αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή και ότι είχαν αντικειμενική δυσκολία, όπως επίσης ότι δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων συνεννόηση. 
Αφήνεται, έτσι, να εννοηθεί ότι οι εκπαιδευτικοί των 2 σχολείων δεν ήθελαν να είναι εκεί και ότι ο έλεγχος εσωτερικά του γραφείου δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητά τους. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο μιας τέτοιας επισήμανσης σε ένα δελτίο, όπου απλά γίνεται εκτίμηση της κατάστασης του κτιρίου.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε αποδείξει και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι με θυσίες και χωρίς τη στήριξη που θα έπρεπε να έχουμε απ’ το κράτος, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κρατήσουμε το ελληνικό δημόσιο σχολείο όρθιο, για να βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας και να παρέχουμε τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση που αξίζουν. 
Έχουμε στηρίξει τα σχολεία και τους μαθητές μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ως αναπληρωτές, ως νεοδιόριστοι, με μια βαλίτσα στο χέρι, σε συνθήκες συνεχούς υποχρηματοδότησης και διαρκών εκβιασμών του υπουργείου προκειμένου να περάσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική του. Με το 1/3 περίπου το σχολείων της Σάμου σε σεισμόπληκτα κτίρια, κοντέινερ και αίθουσες ακατάλληλες, σχεδόν 4 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό του 2020.

Δε θα ανεχτούμε, λοιπόν, οι συνάδελφοί μας να στοχοποιούνται· το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο δήμος και οι συντάκτες του εν λόγω δελτίου είναι να ζητήσουν συγγνώμη και να ανακοινοποιήσουν το έγγραφο διορθωμένο.