Η επιλογή Μπελέρη αποτελεί την πλήρη εργαλειοποίηση του προσώπου, ρίχνοντας ταυτόχρονα λευκή πετσέτα στη Χειμάρρα, η οποίαπαραδίδεται στον Έντι Ράμα
Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στη Χειμάρρα, στέλνει τον Μπελέρη στις Βρυξέλλες. Αυτό έκανε ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία του στην υπόθεση Μπελέρη. Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη είναι στην κυριολεξία στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και συνολικά των Ελλήνων.
Αποτελεί την πλήρη εργαλειοποίηση του προσώπου, ρίχνοντας ταυτόχρονα λευκή πετσέτα στη Χειμάρρα, η οποία, με πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, παραδίδεται στον Έντι Ράμα. Απέτυχε να υποχρεώσει τον Έντι Ράμα να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να σταματήσει να αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας, αλλά τους… υπόσχεται να πάει ο Μπελέρης στην Ε.Ε. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ν.Δ. για ακόμα μία φορά κάνει εμπόριο πατριωτισμού. Το ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι την ώρα που προσπαθεί να καπηλευτεί τον πατριωτισμό, συγχρόνως καλύπτει την αληθινή πολιτική της, τις επιδιώξεις της και τα πραγματικά αποτελέσματά της.
Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη
Η επιλογή Μπελέρη αποβλέπει πρωτίστως σε άγρα ψήφων. Το αφήγημα της πατριωτικής παράταξης έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές συνολικά. Όμως η πλήρης αποτυχία στην περίπτωση Μπελέρη, ο οποίος βρέθηκε στις αλβανικές φυλακές με μία κατηγορία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, αποδομεί το γαλάζιο αφήγημα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι στηρίζει την πλήρη αναγνώριση του Κοσόβου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η διαφορά με τη Σερβία δεν έχει λήξει και για το ότι δεν έχει γίνει σεβαστή και η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο.
Η πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη πουλάει πατριωτισμό, αλλά στην πράξη δείχνει να ανέχεται τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Να ανέχεται πολιτικές και συμπεριφορές που οδηγούν σε νέες αντιπαλότητες, σε εθνικισμούς και, τελικά, στον κίνδυνο για νέες κρίσεις στα πολύπαθα Βαλκάνια. Εκτός όλων αυτών, η Ν.Δ., ψηφίζοντας την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αδιαφορεί για την Κυπριακή Δημοκρατία. Διότι η Τουρκία διεκδικεί να αναγνωριστούν η εισβολή και η κατοχή της μισής Κύπρου με την αναγνώριση δύο κρατών. Γι’ αυτό και οι Κύπριοι βουλευτές διαφώνησαν με την εισήγηση της κυρίας Μπακογιάννη για το Κόσοβο και την υπερψήφισή της από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Αυτή είναι, κατά τα άλλα, η πατριωτική πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος ψάχνει τώρα ψήφους ενόψει εκλογών. Μόνο αυτό τον ενδιαφέρει. Έτσι αδιαφόρησε για τις ενστάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, άκουσε όμως την τριπλέτα του ΛΑΟΣ Βορίδη - Γεωργιάδη - Πλεύρη. Οι οποίοι για ακόμα μία φορά θα φροντίσουν και να ξεγελάσουν ψηφοφόρους στο όνομα του πατριωτισμού. Θα προσπαθήσουν, επίσης, να συγκρατήσουν όσους ψηφοφόρους κοιτάνε δεξιότερα της Ν.Δ. Ακόμη μία πράξη με λαϊκίστικο χαρακτήρα και κομματικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής, όπως έκανε προεκλογικά και με τη μουσουλμανική μειονότητα. Πέραν αυτών, οι άνεμοι του ακροδεξιού λαϊκισμού σαρώνουν τις εντυπώσεις.
Παρακμιακά συνθήματα και ψηφοθηρία
Βλέποντας τις κινήσεις, τις δηλώσεις και τον σχεδιασμό της Ν.Δ., πολλοί κάνουν λόγο για εκχυδαϊσμό της πολιτικής. Αλλά η Ν.Δ. έχει ανεβάσει τον πήχη σε άλλα επίπεδα με την υποψηφιότητα Μπελέρη και τη γενικότερη ψηφοθηρική στροφή προς τον λαϊκισμό, ειδικά τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Η άνοδος του Βελόπουλου και η διαρροή ψήφων προς μικρότερα κόμματα προκάλεσαν πανικό, με τις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν τη φθορά και η Ν.Δ. να οδηγείται κάτω από το 30%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέρνεται σε επιλογές που πιστεύει ότι θα του φέρουν ψήφους. Με παρακμιακά συνθήματα, με ατάκες που θυμίζουν χρόνους χαλεπούς και σκοτεινούς.
Δεν είναι σαφές αν ο Μητσοτάκης έχει συνολικό σχέδιο με στόχο να καλύψει τις μαύρες τρύπες με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού. Ίσως εν μέρει συγκρατήσει κάποιες δυνάμεις. Φαίνεται, όμως, ότι η φθορά της κυβέρνησης και η φυγή ψηφοφόρων δεν είναι ρηχές, αλλά ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια, το Κράτος Δικαίου, τα Τέμπη, τις ανισότητες, την αλαζονεία και τη δυσώδη εικόνα των σκανδάλων. Δηλαδή, μια εικόνα που απαιτεί απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών.
Το πρόσθετο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό δεν είναι μόνο οι συμβολικές κινήσεις που αγγίζουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διακρατικών σχέσεων, αλλά και οι αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι υποψήφιοί του με δηλώσεις που παραπέμπουν ακόμα και σε χουντικά δόγματα. Η προσπάθεια να εμφανιστούν η Ν.Δ. και οι υποψήφιοί της ως «Εθνική Ελλάδας» αναδεικνύει και την αλαζονεία και την αμετροέπεια. Αναδεικνύει πρωτίστως το εμπόριο πατριωτισμού, τον ισχυρισμό ότι η Ν.Δ. εκφράζει την πατρίδα και την οικογένεια. Η επιλογή Μπελέρη ανέδειξε τη συνολική αγωνία και τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η παράταξή του και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. Την ώρα που η περιοχή μας ταράσσεται από δύο πολέμους, ο κύριος Μητσοτάκης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην προστασία των… συμμάχων και μόνο. Και αυτό επίσης αναδεικνύεται από τον χειρισμό των ευρωεκλογών. Διότι αν είχε εξωτερική πολιτική με σχέδιο, αν ήταν σαφές ότι είχε πολιτική για την πατρίδα, δεν θα επέλεγε λαϊκισμούς και τρόπους να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/