4 Απριλίου 2024

Στην Κρήτη προσωρινές δομές 300 ατόμων για 4 ημέρες, στο Αιγαίο υπερδομές προσφύγων



 Καταρρίπτεται από την ίδια την κυβέρνηση και μάλιστα από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη το αφήγημα για την αναγκαιότητα δημιουργίας υπερδομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όπως προέκυψε κατά την χθεσινή – Τρίτη 2 Απριλίου 2024 – επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη και τις εκεί συναντήσεις του με τους δημάρχους, η κυβέρνηση θα προωθήσει, λόγω των αυξημένων ροών στο νησί, την κατασκευή δύο προσωρινών δομών φιλοξενίας, έναν στον νομό Ηρακλείου και έναν στον νομό Χανίων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Κατά τις συναντήσεις του κ. Καιρίδη με τους δημάρχους του νησιού, «οι διατυπώσεις ήταν πολύ προσεκτικές. Δεν θα μιλάμε για «hot spot», ούτε για «camps», για ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) ή για προαναχωρησιακά κέντρα. Θα τις λέμε «δομές προσωρινής υποδοχής μεταναστών και προσφύγων». Ύστερα από ερωτήσεις δημάρχων μάλιστα προσδιορίστηκε και η δυναμικότητά τους: Μέχρι 300 φιλοξενούμενους και το πολύ για τέσσερις μέρες διαμονής», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που επί πολλά χρόνια σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η πολιτική της κυβέρνησης ήταν η κατασκευή υπερδομών, όπως και έγινε, με εξαίρεση τη Χίο, όπου η υπερδομή στο Θόλος είναι ακόμα στα χαρτιά και την Λέσβο που έχει μπλοκαρισθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έχει δε κατ΄ επανάληψη χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως ανεδαφική και ανεφάρμοστη η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, για την δημιουργία μιάς μικρής δομής έως 500 ατόμων και με την προοπτική μικρής διάρκειας παραμονής των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.