6 Μαρτίου 2024

Αρβανίτης για υπόθεση Ασημακοπούλου / Κορυφαία και μοναδική περίπτωση αθέμιτης πολιτικής επικοινωνίας

 


«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προκύψει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με παράλληλη διαφαινόμενη εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας» τονίζει ο Κώστας Αβανίτης

Ως «κορυφαία και μοναδική περίπτωση αθέμιτης πολιτικής επικοινωνίας», χαρακτηρίζει την υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης , επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε την έρευνα της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών».

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Αρβανίτης υπογραμμίζει πως τα μαζικά μηνύματα δεν απευθύνθηκαν στο γενικό κοινό, αλλά σε πρόσωπα που μοιράζονται μια και μόνο κοινή ιδιότητα: είναι εκλογείς εξωτερικού, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να προκύπτει από πουθενά αλλού παρά μόνον από τα δεδομένα που τηρεί και επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. 

«Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί εντελώς τη συγκεκριμένη υπόθεση από άλλες περιπτώσεις αθέμιτης πολιτικής επικοινωνίας στο παρελθόν, με τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να την ταυτίσουν. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για όμοιες περιπτώσεις, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προκύψει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με παράλληλη διαφαινόμενη εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας» τονίζει και προσθέτει ότι:

«Η μέχρι τώρα στάση όσων τοποθετήθηκαν για το ζήτημα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας είναι αντιφατική, αυτοαναιρούμενη, και ασταθής. Εκτός από τις 3-4 διαφορετικές εκδοχές της κ. Ασημακοπούλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ίδια η κ. Κεραμέως: ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι από πλευράς ΥΠΕΣ δεν υπήρξε καμία απολύτως διαρροή δεδομένων, σήμερα το πρωί μας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου για διερεύνηση τυχόν κενών ασφαλείας. Κρίνοντας μάλιστα και από την προηγούμενή της θητεία και το σκάνδαλο της τεράστιας διαρροής δεδομένων από τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, είναι προφανές ότι η κ. Κεραμέως έχει αποδειχθεί εντελώς ακατάλληλη και ανεπαρκής να προστατέψει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών».

Ο Κώστας Αρβανίτης υπενθυμίζει παράλληλα  ότι «σε περίπτωση οποιασδήποτε διαρροής προσωπικών δεδομένων το ΥΠΕΣ υποχρεούται εντός 72 ωρών να ενημερώσει τόσο την ΑΠΔΠΧ όσο και τα θιγόμενα πρόσωπα. Η διερεύνηση έχει ήδη καθυστερήσει και ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροών είναι περισσότερο από πιθανός».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών.  Η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο και τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα κατεπείγουσα έρευνα διεξάγει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, καθώς έγινε δέκτης δεκάδων καταγγελιών. 


ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/