16 Μαρτίου 2024

Οι ξενοδόχοι απαιτούν να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α.

 

Το μεγάλο θέμα της επαναφοράς του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ανοίγει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και μάλιστα ζητά να επανέλθει πρωτίστως σε όλα τα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως σε άλλες περιοχές, επισημαίνοντας ότι έχει παρέλθει πλέον ο καιρός των μνημονίων που το επέβαλε.

Μάλιστα η ΕΞΡ, όπως υπογράμμισε χθες και ο πρόεδρός της, Γιάννης Παπαβασιλείου, είναι αποφασισμένη ν’ ασκήσει έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση που είναι και η πλέον αρμόδια για να κινήσει τις διαδικασίες αυτές, με την έναρξη της συζήτησης, τονίζοντας, ότι έτσι θα αρθεί η αδικία σε βάρος της Ρόδου.

Με την ευκαιρία, έφερε ως παράδειγμα το νησί της Κω, όπου επικρατεί καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. λόγω της πίεσης που δέχεται το νησί από τις μεταναστευτικές ροές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να γνωρίζει μεγάλη ακμή και ανάπτυξη.

«Έχουμε μία αδικία σε ό,τι αφορά τη Δωδεκάνησο. Εμείς είχαμε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. και θεωρώ, ότι λόγω της ακρίβειας και των γεγονότων που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, και επειδή ήμασταν οι πρώτοι που το είχαμε και μας το πήραν, θα πρέπει να ξεκινήσουμε μία συζήτηση με την κυβέρνηση για το πότε μπορεί, γιατί όταν μας το πήραν μας είπαν ότι είναι παροδικό και για λίγο καιρό.

Έχει περάσει πλέον ο καιρός των μνημονίων και των δυσκολιών και πρέπει να μας πουν, πότε σκέπτονται και πότε μπορούν να το επαναφέρουν, πρώτα στη Δωδεκάνησο και μετά στο υπόλοιπο Αιγαίο και τα άλλα μέρη, τα οποία ενδεχομένως θα θέλουν», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας και τα εξής:

«Η Δωδεκάνησος, αυτό το χρειάζεται, γιατί κοστολογικά είμαστε πολύ μακριά από την Αθήνα και πολύ μακρύτερα από την Ευρώπη. Επομένως, οι συνθήκες ζωής εδώ είναι διαφορετικές. Η μείωση του Φ.Π.Α. θα φέρει ευμάρεια στο νησί και βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις.

Βλέπετε την Κω, η οποία αναπτύσσεται και ακμάζει... τα ξενοδοχεία της είναι πλέον βιώσιμα, αγοράζουν ξενοδοχεία στη Ρόδο και η διαφορά είναι η μείωση του ΦΠΑ που έχουν. Μάλιστα, η διαφορά είναι γύρω στο 6% και αυτό στον τζίρο είναι τεράστιο νούμερο. Αυτό στην ουσία, σε κάνει πέντε φορές πιο βιώσιμο σε σχέση με έναν Ρόδιο ξενοδόχο».

Ο πρόεδρος της ΕΞΡ υπογράμμισε, ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος, λέγοντας, ότι μπορεί να το πετύχει αν το ζητήσει. «Αν όχι, δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς όμως, είμαστε υποχρεωμένοι ως συνδικαλιστές και ως η μεγαλύτερη Εργοδοτική Ένωση στο νησί, να το ζητήσουμε. Θα το ζητάμε πάντα και ας μην το κάνουν. Εμείς θα το ζητάμε», κατέληξε ο κ. Παπαβασιλείου.

ΠΗΓΗ rodiaki.gr