8 Μαρτίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ιδιωτικοποιεί την Υγεία και βάζει τρία χαράτσια στους ασφαλισμένους

 

Τρεις επιπλέον επιβαρύνσεις έρχονται για τους ασφαλισμένους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της Υγείας καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από το αρμόδιο υπουργείο προβλέπονται τρία νέα χαράτσια.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).

Επιπλέον οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία αρκεί οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν 5 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κεφάλαιο ΣΤ’ του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, «οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στο άρθρο 48 του ν/σ αναφέρεται: «Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως οι γιατροί μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης».

«Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος – τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης – εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων Υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες Υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Τη σχετική άδεια την παρέχει ο διοικητής του νοσοκομείου ή του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού».