30 Μαρτίου 2024

Πρόεδρος Σερβίας / Επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη για το Κόσοβο - «Ντροπή σας»

Την κατηγόρησε ότι άλλαξε στάση, μετά από ένα τηλεφώνημα - «Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας. Ντροπή σας»
Επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι άλλαξε στάση, μετά από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).


Όπως αναφέρει το σερβικό telegraf.rs, ο πρόεδρος της χώρας σε διάγγελμά του από το Παλάτι της Σερβίας, ανέφερε ότι γνωρίζει ποιος «έδωσε την εντολή». «Ξαφνικά μετάνιωσε (...) Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είπε. 

Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι οι δυτικοί νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι το ZSO δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά μια διεθνής νομική υποχρέωση της Πρίστινα.  «Στη συνέχεια έλαβαν μια επιστολή από τον Κούρτι και τον Οσμάνι με την οποία αναλαμβάνουν να σχηματίσουν το ZSO, μόλις γίνουν δεκτοί ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λένε ψέματα για χιλιοστή φορά. Και η ουσία είναι ότι όσοι το εγκρίνουν, ξέρουν ότι λένε ψέματα. Και δείτε το παράδοξο, όπως και με το πρώτο ραντεβού. Είναι πιθανό η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιηθεί την 11η επέτειο, στις 18 ή 19 Απριλίου, 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακριβώς για να δείτε ότι το παιχνίδι με τα ''ραντεβού'' δεν είναι τυχαίο: Νομίζουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τους Σέρβους για πάντα» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του, στο οποίο αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Κοσσσυφοπεδίου.

Σημειώνεται ότι η ZSO είναι ένα σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.