29 Φεβρουαρίου 2024

Πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση το ψήφισμα με πάνω από 1 εκατ. υπογραφές για τα Τέμπη

 

Η συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου στο ψήφισμα για την απόδοση ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών, με περισσότερες από 1 εκατ. υπογραφές, προκαλεί εκ των πραγμάτων τεράστια πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι το τραύμα είναι τόσο βαθύ και τόσο συλλογικό, που δεν χωρούν συγκαλύψεις ή διαχείριση σκοπιμοτήτων.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σιωπηλά, χθες (28/02), σε ολόκληρη την επικράτεια, με ένα αίτημα: Να μην μπει στο ζύγι των πολιτικών ή και ποινικών συνεπειών η απόδοση δικαιοσύνης στη μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ήδη, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης, φέρεται να προχωρά σε πρόσθετες ενέργειες προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση, ξεκινώντας από τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε διάφορες κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τη δικαιοσύνη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή την ταχύτητα με την οποία πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα οι υπογραφές στο ψήφισμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, της Μαρίας Καρυστιανού. Μέσα σε λίγες ώρες χθες, οι υπογραφές «έσπασαν το φράγμα» του ενός εκατομμυρίου και άγγιξαν τις 1,1 εκατ. και συνέχισαν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα ισχυρό κίνημα πολιτών που δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε πολιτικά, αλλά ούτε πρακτικά» παραδέχονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι μπροστά σε αυτή την ισχυρότατη κοινωνική πίεση, είναι μονόδρομος η δικαιοσύνη να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι παρά την αρχική άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από το προεδρείο της Επιτροπής, αν και επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει θεμα παράτασης των εργασιών, αφήνουν ανοικτό να υπάρξει μία ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση των πορισμάτων, προκειμένου τα κόμματα να διαβάσουν – όχι να λάβουν – το περιεχόμενο της δικογραφίας του Εφέτη ανακριτή της Λάρισας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την κατάθεση των πορισμάτων λήγει στις 8 Μαρτίου με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνεδρίαση όπως ζητεί το ΚΚΕ.

Έλλη Τριανταφύλλου

Πηγή: ieidiseis.gr