6 Νοεμβρίου 2023

Π. Αντωνίου | Δυσβάστακτη και άδικη για τη Μικρή Ξενοδοχία η ρύθμιση με το "τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση"

 

Τη συμμετοχή όλων των Κλάδων/Επιχειρήσεων της Οικονομίας στην καταβολή του «τέλους ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή», καθώς και την αναλογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων ανάλογα με την περιοχή, ζητεί με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς ο κ. Περικλής Π. Αντωνίου, τ. Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, τ. Μέλος ΔΣ ΞΕΕ, τ. Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφ. Βορ. Αιγαίου (εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ).

Ο κ.Αντωνίου προτάσσει στην επιστολή το θέμα του Tornos News με τίτλο "Δεν ...αντέχεται το "τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση", που αντικαθιστά το φόρο διαμονής- το ύψος ανά κατηγορία" και στη συνέχεια γράφει:

Προς: Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών, κο Κωστή Χατζηδάκη 
           Αξιότιμη Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη
           Αξιότιμο Υφυπουργό Οικονομικών, κο Χάρη Θεοχάρη

Αναφερόμενος στη παραπάνω ανάρτηση, για το υπ´βόψη θέμα, θέτω υπ´βόψη Σας τα παρακάτω:
   

1. Δυσβάστακτη και άδικη (για τη Μικρή Ξενοδοχία), αλλά και επιλεκτική, (σε βάρος, αποκλειστικά και μόνο, των καταλυμάτων), η προτεινόμενη να ισχύσει από 01.01.24, επιβολή «τέλους ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή», αφήνοντας αναίτια όλους τους άλλους Τομείς και Κλάδους της Οικονομίας «απέξω/στο απυρόβλητο», λες και κανείς τους δεν έχει σχέση με τη κλιματική αλλαγή!

2. Οριζόντια επιβάρυνση και όχι αναλογική, όπως θα έπρεπε, σε αντιστοιχία δηλαδή με τη ΦΕΡΟΥΣΑ πλουτοδοτική/φοροδοτική ικανότητα του καταλύματος, εξαρτώμενη αποκλειστικά και μόνο από τη κατηγορία/αστέρια του, κόντρα στην Αρχή της Αναλογικότητας.

3. Υπερβολική, αν όχι επαχθής, επιβάρυνση/φορολόγηση για τα Οικογενειακά/Μικρά καταλύματα, μειονεκτικών Προορισμών/Περιφερειών (όπως π.χ. της πολύπαθης Λέσβου/Περιφ. Βορ. Αιγαίου), με χαμηλή μέση τιμή διανυκτέρευσης, της τάξεως των ~€20-70, επιβιώνοντας τα ετήσιας λειτουργίας με το «λίπος» της τουριστικής αιχμής, (που με τη μικρή τους Αναγνωρισιμότητα και Επισκεψιμότητα διατηρούν αναλλοίωτο το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον τους, χαρακτηριζόμενοι ως «απάτητοι» Προορισμοί, μακράν των υπερκορεσμένων...)

4. Θα συνοδεύεται, όπως ισχύει για κάθε Ρυθμιστική Απόφαση, πριν την εφαρμογή της, από ανάλυση ΚΟΣΤΟΥΣ : ΩΦΕΛΕΙΑΣ, για τις επιπτώσεις του στην Οικονομία, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση κλπ, για να αποφευχθούν τυχόν «αστοχίες» κυρίως σε βάρος των Μικρών καταλυμάτων, «ραχοκοκαλιάς» της Ελληνικής Ξενοδοχίας?

Αξιότιμοι κκ Υπουργοί,

Προκειμένου να αμβλυνθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση/υπερφορολόγηση του ήδη, (διπλάσια των άλλων Κλάδων), υπερφορολογημένου Ξενοδοχειακού Κλάδου, που ενδεχόμενα να πλήξει μη αναστρέψιμα την Ανταγωνιστικότητα, αν όχι και τη Βιωσιμότητα, των Μικρών μονάδων, κυρίως των μειονεκτικών Προορισμών, προτείνονται ενδεικτικά, ύστερα και από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς, Παραγωγικούς κ.α. Φορείς:


Α.1. Το «τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή» να είναι στοχευμένο, όχι οριζόντιο, ανταποδοτικό, που θα συμμετέχουν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, της ΦΕΡΟΥΣΑΣ πλουτοδοτικής τους ικανότητας, ΟΛΟΙ οι Τομείς/Κλάδοι/Επιχειρήσεις της Οικονομίας.

Α.2. Ειδικότερα, από τα Οικογενειακά/Πολύ Μικρά/Μικρά καταλύματα, μειονεκτικών ή και χαμηλής Αναγνωρισιμότητας/Επισκεψιμότητας Προορισμών/Περιφερειών (όπως π.χ. ενδεικτικά προσφυγόπληκτων, ακριτικών, ορεινών κ.α.), τούτο το τέλος να καταβάλλεται μόνο στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Β. Στοχευμένη φορολόγηση  δραστηριοτήτων, κατασκευών, προϊόντων, υλικών κ.α. μη φιλικών προς το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον/Υγεία, καθώς και των «ειδών υπερπολυτελείας».

Τέλος η συμμετοχή όλων των Κλάδων/Επιχειρήσεων της Οικονομίας στη καταβολή του «τέλους ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή», αφενός θα καταστήσει την νέα επιβάρυνση λιγότερο «επώδυνη» για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ευάλωτες και αφετέρου θα εξασφαλίσει τα επιπλέον €300 εκ για το ειδικό αποθεματικό αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές.