19 Οκτωβρίου 2023

Κεφαλογιάννη: Πρόταση για ανταποδοτικότητα του φόρου διαμονής

 

Τη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας του φόρου διαμονής έχει προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως είπε η ίδια στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει μια σειρά από έργα στα οποία θα κατευθύνονται οι πόροι από τον φόρο διαμονής και το «πράσινο» τέλος και η λίστα αυτή θα μπορεί να εμπλουτίζεται από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες.


 Επίσης, εξετάζεται η αναστολή του τέλους κατά τους χειμερινούς μήνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επέκταση της περιόδου και την ενίσχυση των ορεινών προορισμών.

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εν μέσω τουριστικής σεζόν με πολλές κρίσεις, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε αυτήν την πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους σε όλα όσα απασχόλησαν το υπουργείο, αλλά και στις δράσεις που προγραμματίζονται. Απέφυγε να κάνει αριθμητικές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν, τονίζοντας ότι το στοίχημα είναι η βιωσιμότητα και το πώς θα ενισχυθούν όλοι οι προορισμοί.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Οι φετινές κρίσεις»
Ειδικά για την περίπτωση της καλοκαιρινής πυρκαγιάς στη Ρόδο, η υπουργός τη χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, καθώς εκκενώθηκαν από τα ξενοδοχεία 16.000 άνθρωποι από τη στεριά και πάνω από 3.000 μέσω θαλάσσης, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έστρεψε την προσοχή του στον περιορισμό της αρνητικής δημοσιότητας. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι προς τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, το υπουργείο έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τους ξενοδόχους και σχεδιάζει κινήσεις στήριξής τους, αλλά προέχει η αποκατάσταση των ζημιών. Τόσο για τη Ρόδο και τον Έβρο όσο και για τη Θεσσαλία ετοιμάζονται pass, στο μοντέλο του Evia Pass, τα οποία αφορούν τη διαμονή, με στήριξη των ξενοδοχείων για την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024. Επίσης, εξετάζεται το Evros Pass να συνδεθεί και με σχολικές εκδρομές, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Από την άλλη, το υπουργείο βρίσκεται σε επαγρύπνηση σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Το Ισραήλ είναι μια μεγάλη αγορά για την Ελλάδα. Αφενός μας στηρίζει στην προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, καθώς υπήρχαν ροές και εκτός περιόδου αιχμής. Και αφετέρου από πλευράς επενδύσεων στη χώρα μας», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού. Πάντως, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις με τις πτήσεις που ακυρώνονται, υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με τις ενδεχόμενες έμμεσες συνέπειες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η στρατηγική του υπουργείου»
Αυτό που η υπουργός Τουρισμού έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό είναι η βιωσιμότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έπειτα από 10 χρόνια που ο τουρισμός στήριξε την κοινωνία στα δύσκολα, πλέον ο κύκλος αυτός έκλεισε και πλέον χρειαζόμαστε μέτρο και ισορροπία. Αυτήν τη νέα φιλοσοφία πρόκειται να παρουσιάσει η κ. Κεφαλογιάννη σε λίγες ημέρες στο Λονδίνο, στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στον κλάδο της κρουαζιέρας και τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν σε κάποιους προορισμούς, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη. Στο ίδιο πνεύμα, τάσσεται υπέρ αυστηρότερων περιορισμών σε ό,τι αφορά τα Airbnbs, δηλώνοντας ότι η πρόταση του υπουργείου Τουρισμού προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν πιο κοντά στις πολύ αυστηρές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί σε χώρες του εξωτερικού.

Αναφερόμενη στην επιμήκυνση της σεζόν, σημείωσε ότι η WTM θα δώσει μια πιο καθαρή εικόνα για το αν η αγορά στρέφεται και εκτός της βασικής τουριστικής περιόδου. Σχετικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού (DMO), ανέφερε ότι μπορούν να στηριχθούν από τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι δεν προωθείται η αλλαγή του θεσμικού τους πλαισίου για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και χαθούν πόροι. Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι βγαίνει σύντομα το σύνολο των διακηρύξεων και προσκλήσεων, με τα μεγαλύτερα έργα να είναι οι λιμένες και η ψηφιοποίηση του ΕΟΤ.

Επιπλέον εργαλεία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, για το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, όπως η επανενεργοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

Τέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα είναι έτοιμο το χωροταξικό, προκειμένου να προωθηθεί στο Συμβούλιο Χωροταξίας.

ΠΗΓΗ https://www.powergame.gr/