10 Οκτωβρίου 2023

Πώς έκλεισε το καλοκαίρι για τα ελληνικά ξενοδοχεία: +15% στις τιμές τον Αυγούστο, 86,1% η πληρότητα

 

Πιο κερδισμένες οι μεγαλύτερες μονάδες έναντι των οικογενειακών, οι δύο ανώτερες κατηγορίες 4 και 5 αστέρων, με προβάδισμα για τα εποχικά ξενοδοχεία έναντι των συνεχούς λειτουργίας

Με αύξηση στη μέση τιμή κατά 15% έναντι του Αυγούστου 2022 και οριακά χαμηλότερη πληρότητα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά πάνω από το 86%, έκλεισε το καλοκαίρι για τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.


Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η μέση τιμή για τον φετινό Αύγουστο, στο peak της θερινής σεζόν στα ελληνικά ξενοδοχεία, διαμορφώθηκε στα 153 ευρώ από τα 133 ευρώ του περυσινού Αυγούστου, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων και του σαφώς υψηλότερου κόστους που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σε όλη την τουριστική βιομηχανία.

Επειδή η μέση τιμή επηρεάζεται σημαντικά από τις ακραίες τιμές που παρατηρούνται, το ΙΤΕΠ χρησιμοποιεί ως δείκτη και τη διάμεσο, η οποία διαμορφώθηκε φέτος στα 85 ευρώ για τον μήνα Αύγουστο (από 80 ευρώ τον Ιούλιο και 67 το μήνα Ιούνιο). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η διάμεσος δείχνει ότι το 50% των ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτιά του πάνω από αυτή την τιμή και το άλλο 50% κάτω από τη διάμεσο τιμή.

 

Ως προς τη μέση πληρότητα, στα ανοικτά ξενοδοχεία στην πιο υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, εν μέσω Αυγούστου, διαμορφώθηκε φέτος στο 86,1%, οριακά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν στο 86,5%, όταν αντίστοιχα για το φετινό Ιούλιο και Ιούνιο, τα ποσοστά ήταν στο 82,7% και 75,3%.

Υψηλότερη τον μήνα Αύγουστο ήταν η πληρότητα στις δύο ανώτερες κατηγορίες, των 4 και 5 αστέρων, με αυτή των 4 αστέρων ειδικά να αγγίζει το 90% (για την ακρίβεια στο 89,4%). Λίγο χαμηλότερα κυμάνθηκε το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των 5 αστέρων, όπου ο Αύγουστος έκλεισε με πληρότητα στο 88,4%, ενώ για τις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες τα ποσοστά πληρότητας κυμάνθηκαν από 81,9% (σ.σ. για τις μονάδες 3 αστέρων έως 85,4% (για την κατηγορία του μονού αστεριού).

Ενδιαφέρον έχει και ο διαχωρισμός που κάνει το ΙΤΕΠ όσον αφορά την πληρότητα για τις μονάδες εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, όπως και για τα οικογενειακά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων. Κερδισμένα βγαίνουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, με ποσοστά πληρότητας λίγο χαμηλότερα του ορίου του 90% (στο 89,2%) ενώ στα οικογενειακά, έως 20 δωματίων, η πληρότητα στο peak της σεζόν ήταν στο φέτος στο 81,1% από 68,3% τον Ιούλιο και 55,9% τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα συμβαίνει και στο διαχωρισμό μεταξύ των μονάδων εποχικής και συνεχούς λειτουργίας: Σε αυτή την περίπτωση, τα εποχικής έκλεισαν φέτος τον Αύγουστο με ποσοστό στο 90%, ενώ τα συνεχούς με 74,8%.

Πηγή newmoney.gr