6 Σεπτεμβρίου 2023

Επιμένει η κυβέρνηση – Νέο χρονοδιάγραμμα για τις υπερδομές προσφύγων σε Χίο και Λέσβο



 Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την κατασκευή των υπερδομών προσφύγων και μεταναστών σε Χίο και Λέσβο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τις δικαστικές εμπλοκές και στους δύο νομούς.



Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η πρόοδος των εργασιών για την υπερδομή στο Θόλος Χίου είναι μηδενική, με την δικαστική εμπλοκή να είναι εν εξελίξει και δεν αποκλείεται να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος, δεδομένου ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου Μετανάστευσης για την πρόσβαση στην περιοχή έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Είναι δεν πολύ πιθανόν εξ αυτού του λόγου να υπάρξει και νέα αναβολή.

Σε ό,τι αφορά την υπερδομή στην Βάστρια Λέσβου, όπου έχουν προχωρήσει σημαντικά οι κατασκευαστικές εργασίες, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα με την πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται συνολικά η αδειοδότηση του έργου.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το υπουργείο Μετανάστευσης, επιμένοντας στον σχεδιασμό του, θέτει νέες προθεσμίες περάτωσης των εργασιών, για μεν την υπερδομή στο Θόλος Χίου στις 30 Ιουνίου 2024, στην υπερδομή Λέσβου στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ενώ για την δομή Φυλακίου Έβρου στις 5 Δεκεμβρίου 2023.

Η σχετική απόφαση για το νέο χρονοδιάγραμμα, μετά από αίτημα που υπέβαλε η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 

ΠΗΓΗ https://astraparis.gr/