26 Σεπτεμβρίου 2023

Προς νέα απαράδεκτη συμφωνία στο Μεταναστευτικό

 

Σε μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας στο Μεταναστευτικό οδεύουν Βρυξέλλες, Αγκυρα και Αθήνα, με προσανατολισμό άλλη μια συμφωνία που θα ανοιγοκλείνει την κάνουλα των ξεριζωμένων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και ως «χαρτί» στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι που περιλαμβάνει και τις «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά.


Ενδεικτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει «πρωτοβουλία για επέκταση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Αγκυρα για την «κοινή αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης». «Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Αλλωστε, πολλοί παραπέμπουν ήδη για τις υπογραφές του κειμένου, στις 7/12, οπότε θα συνεδριάσει υπό την προεδρία των δύο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Ενώ είπε πως ως αντάλλαγμα «δεν θα είναι μόνο τα χρήματα», παρότι και αυτά απασχολούν την Τουρκία, και πως «χρειάζονται και άλλα πράγματα που θα δείξουν ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά εδώ», προσθέτοντας πως «διερευνάμε μια σειρά από ιδέες». Χαρακτήρισε δε ως «είδηση» την «καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ».

Ερωτηθείς σχετικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωνε ότι οι δυο κυβερνήσεις «βρίσκονται στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις» προανήγγειλε, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία», με στόχο «να υπάρχει συνεργασία (...) με την Τουρκία και όχι μόνο μια διμερής συνεργασία, δηλαδή όχι μόνο της Τουρκίας με την Ελλάδα, μια συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία».

«Ευκαιρία» για μηχανισμό συνεργασίας βλέπει ο Φιντάν
«Kαι στις δυο πλευρές υπάρχει η βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε επιστρέφοντας από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Βέβαια, παράλληλα με αυτό, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πράξη, η κυριότερη εκ των οποίων είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με επίκεντρο το Αιγαίο, και να αναδειχθούν οι οικονομικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών», έσπευσε να προσθέσει, ενόψει και των επόμενων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Οπως υποστήριξε, εξάλλου, τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν σήμερα «μετατρέποντάς τα σε ευκαιρία και δημιουργώντας έναν μηχανισμό μεγαλύτερης ευημερίας και συνεργασίας στην περιοχή (...) Το πρόβλημα είναι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ενώ κατέληξε ότι ζητούμενο είναι «με ποια μεθοδολογία θα πάμε», αφού «υπάρχουν μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, υπάρχουν διδάγματα που έχουμε πάρει από αυτά, υπάρχουν προοπτικές που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτά, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα, ο Φιντάν είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, που από τη μεριά του - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «έδωσε έμφαση στη σημασία της σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας και εξέφρασε την ισχυρή του στήριξη για την αυξημένη οικονομική και διμερή συνεργασία».

Μεταξύ άλλων, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν» και «ευχαρίστησε την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να αναζωογονήσει την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα και να ενθαρρύνει τη στήριξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροτήτων και την παρεμπόδιση της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΑΣΠΑΣΤΗΣ