26 Σεπτεμβρίου 2023

Νέος πρόεδρος, προδιαγεγραμμένη πορεία



Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας κατά τις εκλογές της Κυριακής το 56,69% των ψήφων, έναντι 43,31% της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε «παρούσα» στις εσωκομματικές εξελίξεις της επόμενης μέρας. Στον β' γύρο των εκλογών, που έγινε την Κυριακή, ψήφισαν κάτω από 134.000 μέλη, 15.000 λιγότερα απ' ό,τι στις πρώτες εκλογές, με τους 5 υποψηφίους.
Ολοκληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο άλλη μια φάση της προδιαγεγραμμένης πορείας ενσωμάτωσης και πολιτικού εκφυλισμού αυτού του χώρου, που μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλεί σε όποιον αισθάνεται πραγματικά προοδευτικός και αριστερός.

Ο νέος πρόεδρος συναντήθηκε χτες με τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή, απ' όπου δήλωσε ότι τιμά και θα διατηρήσει την παρακαταθήκη του προκατόχου του. Στη συνέχεια, ο Στ. Κασσελάκης είχε σειρά επαφών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένονται αλλαγές στην εσωκομματική διάταξη, με τον ορισμό των νέων του συνεργατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Σ. Φάμελλος και Ολγα Γεροβασίλη παραμένουν στα καθήκοντά τους στη Βουλή. Νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα είναι η Δώρα Αυγέρη, διευθυντής του γραφείου του νέου προέδρου ο Μ. Καπνισάκης και διευθυντής της ΚΟ κατά πληροφορίες ο Γ. Τσίπρας.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με πιο ενδεικτικές αυτές των Ευ. Τσακαλώτου, Στ. Τζουμάκα, Γ. Σταθάκη και του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου. Στις δηλώσεις τους απάντησαν στελέχη που στήριξαν τον Στ. Κασσελάκη, με τον Π. Πολάκη να επιτίθεται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στον Γ. Σταθάκη και τον Ε. Αποστολάκη να δείχνει την πόρτα της εξόδου σε διαφωνούντες. «Καλό θα είναι να δεχθούν όλοι ότι ο κ. Κασσελάκης είναι ο αρχηγός του κόμματος. Αν δεν το κάνουν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι», ανέφερε σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές και τον κάλεσε να συναντηθούν τις επόμενες μέρες.

Φανερώνοντας τις προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη ομογενοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ευχήθηκε χτες «η χώρα μας να αποκτήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού», ενώ χαρακτήρισε «θεσμικό μειονέκτημα» την απουσία του νέου προέδρου από τη Βουλή. Τον Στ. Κασσελάκη συνεχάρη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ