18 Σεπτεμβρίου 2023

Στη Λαμπεντούζα Μελόνι και φον ντερ Λάιεν Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη
Κοινή επίσκεψη στο κέντρο μεταναστών της Λαμπεντούζα από την πρωθυπουργό της Ιταλίας και την πρόεδρο της Κομισιόν. Κομβικός ρόλος μελλοντικά για τον Μαργαρίτη Σχοινά;
Το πρωί της Κυριακής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκαν μαζί την Λαμπεντούζα και συγκεκριμένα το λιμάνι και το κέντρο κλειστής παραμονής προσφύγων και μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες ημέρες στο μικρό αυτό ιταλικό νησί, νότια της Σικελίας, έφτασαν πάνω από 7.000 άνθρωποι, κυρίως μέσω Τυνησίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία δεν είναι μόνη της και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της, με ουσιαστικό τρόπο. Παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης σε δέκα σημεία, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Ένωση θα βοηθήσει την Ιταλία με στόχο την εθελοντική συνεργασία άλλων κρατών-μελών για την υποδοχή μεταναστών και για να επιτευχθεί επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Τα σημεία που περιέχουν νέα στοιχεία είναι η βούληση να επεκταθούν οι υπάρχουσες ναυτικές αποστολές στην Μεσόγειο «και, αν είναι ανάγκη να εγκριθούν και νέες» όπως είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν». Αλλά και το ότι θα ζητήσει, όπως είπε, από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να μεταβεί για διαπραγματεύσεις στις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ώστε να αυξηθούν οι επαναπατρισμοί.

Στο επίκεντρο η συμφωνία με την Τυνησία

Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται να βοηθήσει να καταστρέφονται όντως τα πλοιάρια των διακινητών και να στηρίξει οικονομικά την Τυνησία, όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί από την ΕΕ με την Τύνιδα, για να μειωθούν οι αναχωρήσεις. Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να φτάνουν νόμιμα στην Ευρώπη με συγκεκριμένες οδούς, αλλά όχι με τις βάρκες των δουλεμπόρων.

Από την μεριά της, η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι «η Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, δεν στηρίζει μόνον την Ιταλία, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό» ενώ υπογράμμισε ότι, ενόψει της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, μίλησε ήδη με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι συμμερίζονται την προσέγγισή της στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

«θα αυξήσουμε τη χρονική διάρκεια της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία και θα φτιάξουμε νέες δομές για τον σκοπό αυτό», είπε η Μελόνι. Αποσαφήνισε, τέλος, ότι «για τις μητέρες και τα ανήλικα παιδιά μέχρι δεκατεσσάρων ετών θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση».

 
ΠΗΓΗ https://www.dw.com/