13 Σεπτεμβρίου 2023

Υπουργοί χωρίς... Προστασία



 «Ιφιγένεια» αναζητούν στην κυβέρνηση για να φορτώσουν όλη την ευθύνη για τις φονικές πλημμύρες βγάζοντας από το κάδρο τον πρωθυπουργό ● Υποψήφιος... προς αποχώρηση ο Βασ. Κικίλιας ● Πονοκέφαλος για το Μαξίμου και η έντονη εσωκομματική κριτική για τη νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους».
Σε αναζήτηση «Ιφιγένειας», που θα χρεωθεί όλη την κυβερνητική ευθύνη για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες, βρίσκονται πλέον για τα καλά στο μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μετακινηθεί από το κέντρο του κάδρου των ευθυνών ο πρωθυπουργός.

 Εξ ου και -μέσα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου- αφήνουν πια διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ αφήνουν και απολύτως ακάλυπτο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, εμφανίζοντάς τον, μέσα από τις συγκεκριμένες διατυπώσεις, ως υποψήφιο προς... αποχώρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν επίκεινται περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πέραν της χθεσινής επαναφοράς του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση, στη θέση του παραιτηθέντος υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και απάντησε πως «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», δείχνοντας έτσι ότι το ενδεχόμενο αλλαγών είναι ορθάνοιχτο.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Σε δεύτερη ερώτηση που δέχτηκε για το αν μετά τις παραιτήσεις Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη επίκεινται γενικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για το πώς η κυβέρνηση «κρίνει και αξιολογεί το έργο του κ. Κικίλια» ως αρμόδιου υπουργού που χειρίστηκε τις υποθέσεις των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «ως προς το θέμα των παραιτήσεων, νομίζω ότι έχει αποδειχτεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις και στην προηγούμενη τετραετία και γενικά, ευρύτερα στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ότι υπάρχει έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης.

»Και η λέξη “παραίτηση” δεν είναι μια άγνωστη λέξη, όπως συνέβαινε σε άλλα χρόνια και σε άλλες διακυβερνήσεις του τόπου. Το “όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά” είναι μια διαρκής διαδικασία, όπως είπα και πριν, η οποία προφανώς οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις». Διατυπώσεις που δείχνουν βέβαια την απομάκρυνση του Βασ. Κικίλια από τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ως ορατό ενδεχόμενο.

Και πάντως αυτό κατάλαβαν και πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. ακούγοντας τον κ. Μαρινάκη. Συγκεκριμένα, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε την πόρτα της εξόδου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση άλλα στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι η απόφαση για απομάκρυνση του τελευταίου θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Να πούμε εδώ ότι εκτός της τραγωδίας και της πελώριας καταστροφής στη Θεσσαλία, που θα πρέπει τώρα εκ των υστέρων να διαχειριστεί η κυβέρνηση, πονοκέφαλο για το μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και το πολύ βαρύ κλίμα που έχει απλωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι πολλά «γαλάζια» στελέχη είναι ήδη στα κάγκελα μετά τη νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αντιμετωπίσει και τις φονικές πλημμύρες. Υπάρχει ανησυχία, θυμός και απογοήτευση στο εσωτερικό της Ν.Δ. και βέβαια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ασκείται και έντονη εσωκομματική κριτική, η οποία έχει ενταθεί κατακόρυφα μετά την πρωθυπουργική επιλογή της επαναφοράς του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/