14 Σεπτεμβρίου 2023

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: «Όχι» σε επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας

 

«Εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες», στο πλαίσιο «γεωπολιτικών παζαριών».
Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και ότι «νέοι πιθανοί τρόποι συνεργασίας θα πρέπει να διερευνηθούν» έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επί της ουσίας οι ευρωβουλευτές αξιολογούν το πρόσφατο ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για «αναζωογόνηση» της ενταξιακής πορείας της, αλλά την προειδοποιούν ότι αυτή δεν θα συμβεί στο πλαίσιο «γεωπολιτικών παζαριών».

Σε αυτό το πνεύμα «κινείται» συγκεκριμένα το προσχέδιο έκθεσης που ετοίμασε ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ και ψηφίστηκε σήμερα με πλειοψηφία 47 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 10 εποχές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου (AFET).

Στο προσχέδιο της έκθεσης τονίζεται πως «εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Προτρέπουν, πάντως, την τουρκική κυβέρνηση, την Ε.Ε αλλά και τα κράτη μέλη να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να προχωρήσουν σε μια πιο στενή εταιρική σχέση. Συστήνουν μια διαδικασία προβληματισμού, προκειμένου να εξευρεθεί ένα παράλληλο και πιο ρεαλιστικό πλαίσιο στις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξάλλου από την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές διαφορετικές μορφές συνεργασίας για ένα αμοιβαία «ελκυστικό» πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ καταδικάζεται ό,τι ξεφεύγει αυτού του πλαισίου της λύσης.

Με την έκθεση αυτή οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι «η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφάλειας, αλλά και εμπορίου, οικονομικών σχέσεων και μετανάστευσης», ενώ τονίζουν ότι «αναμένουν από την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς νόμους, αρχές και υποχρεώσεις».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αρμόδια επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήθηκε, ώστε να ζητά πλέον από την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η έκθεση αναμένεται να εισέλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο εισηγητής της έκθεσης Ισπανός, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών που τόνισε – ανάμεσα σε άλλα – σε δήλωσή του ότι «είδαμε πρόσφατα ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενταξιακής της διαδικασίας. Αυτό δεν θα συμβεί ως αποτέλεσμα «γεωπολιτικού παζαριού» αλλά όταν οι τουρκικές αρχές επιδείξουν πραγματικό ενδιαφέρον ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Εάν η τουρκική κυβέρνηση είναι ειλικρινής ως προς αυτό θα πρέπει να το δείξουν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πράξεις».