1 Σεπτεμβρίου 2023

Μεταναστευτικό Σάμου: Μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Ζερβού! Η ΚΕΔ Σάμου πλησιάζει με ευκολία τους δύο χιλιάδες μετανάστες.

 

Εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος παρουσιάζει η Σάμος, με τους μετανάστες κυρίως από την Αφρικανική ήπειρο να κατακλύζουν το κέντρο της πόλης, αποδεικνύοντας ότι όσο οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζουν να μετράνε κατά εκατοντάδες, το μεταναστευτικό στο νησί καλά κρατεί.

 Όλα δείχνουν ότι αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση αφού η ΚΕΔ Σάμου πλησιάζει με ευκολία τους δύο χιλιάδες μετανάστες. 

Έως και σήμερα ο αριθμός μεταναστών ξεπερνά τους 1.600, ενώ καθημερινά το νούμερο αυξάνεται αφού όσοι μπαίνουν, τόσοι ΔΕΝ βγαίνουν. 

Είναι δε γνωστό στο νομικό κόσμο του νησιού που απασχολείται στο μεταναστευτικό, ότι η διοίκηση στην υπηρεσία ασύλου, εκτός από υποστελεχωμένη, είναι ιδιαίτερα δυσκοίλια και φιδωλή με τις άρσεις με αποτέλεσμα η δομή να ασφυκτιά ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν για τους ανθρώπους αυτούς προέρχονται κυρίως από τις ανύπαρκτες υποδομές, όπως είναι η μη παροχή νερού τρεχούμενου και πόσιμου και οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης αφού ο εξοπλισμός της δομής αρκείται στα βασικά. 

Και ναι μεν δε θυμίζουν τις παράγκες του κολαστηρίου της πόλης, πλην όμως η "σύγχρονη" δομή έχει σημαντικές ελλείψεις σε βασικές παροχές. Λίγες μέρες πριν ένας τοπικός δικηγόρος σε ανάρτηση του στα social περιέγραψε την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί και σε αυτή τη δομή της ντροπής η οποία είναι υποστελεχωμένη, διοικητικά ανεπαρκής, με εργαζόμενους που απασχολούνται σε πάνω από δύο πόστα ταυτόχρονα για να βγει η δουλειά με αποτέλεσμα να χάνεται η μπάλα και οι διαμένοντες να μην εξυπηρετούνται, αφού δεν έχουν  νερό να πλυθούν, αλλά ούτε και να πιούν. 

Χρειάζεται να πούμε για το ζήτημα υγιεινής; Στον αυτόματο όλα! Κι έχει ο Θεός; ή ο κ. Καιρίδης, ο νέος υπουργός μετανάστευσης και ασύλου ο οποίος δε μας καταδέχθηκε προτιμώντας η επίσκεψη του στα ΚΥΤ να αφορά μόνο σε αυτό της Χίου.