Γιατί η σύνδεση του Μπόντρουμ με Μύκονο - Σαντορίνη - Σάμο - Κρήτη υπόσχεται να φέρει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων στην Ελλάδα - Η συμφωνία και τι προβλέπει
Ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, είναι ότι εάν οι Έλληνες και οι Τούρκοι ένωναν τις δυνάμεις τους, θα μπορούσαν να πετύχουν θαύματα. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες και τις τουριστικές βιομηχανίες των δύο χωρών να «απειλούνται» από νέους, ανερχόμενους προορισμούς των Βαλκανίων, η πρώτη «συμμαχία» είναι γεγονός.
“Kazan- kazan”, το λένε οι Τούρκοι για τις συμφωνίες που είναι αμοιβαία επωφελείς. Έτσι και με αυτή: Πρόκειται για συνεργασία μιας ελληνικής εταιρείας, της Superior Air και μιας τουρκικής, της Mavi Air. Οι εταιρείες, μέλη και οι δύο του Greek Airtaxi Network, διαθέτουν δύο πανομοιότυπα ελικόπτερα (ένα με ελληνικό νηολόγιο και ένα με τουρκικό) που δίνουν τη δυνατότητα πτήσεων στις δύο χώρες με ενδιάμεσο σταθμό τη Σάμο.
Με τη συνεργασία των δύο εταιρειών, συνδυάζονται οι δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές κουλτούρες. Με αυτή, αποφεύγονται οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες του αεροδρομίου της Μυκόνου, καθώς γίνεται ενδιάμεσος σταθμός η φιλόξενη Σάμος -όπου γίνονται όλες οι διαδικασίες για τους επισκέπτες και από εκεί, οι επισκέπτες (είτε βρίσκονται για τουρισμό, είτε σε επαγγελματικό ταξίδι) «μοιράζονται» στους άλλους νησιωτικούς και όχι μόνο προορισμούς.
Έτσι, όταν, για παράδειγμα, το τουρκικό ελικόπτερο φέρνει επισκέπτες από το Μπόντρουμ και άλλους τουρκικούς προορισμούς, τους «παραδίδει» στη Σάμο και από εκεί τους παραλαμβάνει το ελληνικό για να τους μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έτσι, τα δύο μέλη του ελληνικού Greek Airtaxi Network για πρώτη φορά συνδέουν με ελικόπτερα τους πιο «καυτούς» προορισμούς των δύο χωρών.
Με τη συμφωνία που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή (προσφέρονται δρομολόγια και από τις δύο πλευρές) και απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες υψηλής οικονομικής επιφάνειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «πεταχτούν» από τη Μύκονο στο Μπόντρουμ για να δουν τα αξιοθέατα και να επιστρέψουν. Αλλά και κυρίως, το αντίστροφο.
Με δεδομένο ότι το αεροδρόμιο της Μυκόνου είναι κορεσμένο σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα slots για lear jets, μπορεί κάποιος από το Μπόντρουμ να πετάξει στη Μύκονο για να περάσει μερικές ώρες, ή τη μέρα του. Επιπλέον, μπορεί ο ερχόμενος από την Τουρκία τουρίστας να «πεταχτεί» με το ελικόπτερο όχι μόνο σε «γύρω» νησιά, όπως τη Σαντορίνη, αλλά και ως την Κρήτη, για να γνωρίσει και άλλους ελληνικούς προορισμούς.
Και γιατί αυτό έχει σημασία; Παράγοντες της αεροπορικής αγοράς αναφέρουν ότι είναι κρίσιμη, σε μια περίοδο υπερπληθωρισμού και αυξημένου ανταγωνισμού για τους πιο hot προορισμούς η ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να «δανείσουν» -έστω και για λίγες ώρες, ή μέρες- τουρίστες η μία στην άλλη. Αυτό γιατί όχι μόνο τονώνει την κίνηση, για παράδειγμα, στα ελληνικά νησιά και αυξάνει τα έσοδα από τις αφίξεις τουριστών (το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους που μετακινούνται με ιδιωτικά αεροσκάφη και έχουν την οικονομική επιφάνεια να αναζητήσουν ελικόπτερο για μετακινήσεις καταδεικνύει ότι αποτελούν big spenders).
Αλλά και επειδή τους φέρνει σε επαφή με προορισμούς τους οποίους ενδεχομένως δεν είχαν στο «πρόγραμμα». Κάνει, δε και τις δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικές ως προορισμούς, καθώς με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται τα προβλήματα κορεσμού διαθέσιμων θέσεων σε αεροδρόμια. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ο οποίος έχει σταθμεύσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο Μπόντρουμ, να μετακινηθεί με το ελικόπτερο του Greek Airtaxi Network (η τουρκική εταιρεία έγινε μέλος του δικτύου) στη Μύκονο, ή τη Σαντορίνη και να διαμείνει εκεί για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θεωρείται τόσο σημαντική, που, σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr η τουρκική κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να «ανοίξει» VFR point ανάμεσα στην Κω και το Μπόντρουμ, ώστε να περνούν τα ελληνικά ελικόπτερα μέσα και από το τουρκικό FIR και να συντομεύσουν χρονικά οι συνδέσεις με τα ελληνικά νησιά και μεταξύ τους.
Ήδη οι δύο πλευρές διαφημίζουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και τα διαθέσιμα δρομολόγια, τα οποία γίνονται με δύο ολοκαίνουρια (κατασκευής 2023) υπερπολυτελή ελικόπτερα, τύπου Airbus ACH 130 που έχει προσθέσει το Greek Airtaxi Network στο δίκτυό του.
ΠΗΓΗ https://www.newmoney.gr/r