16 Μαΐου 2023

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής καρδιολογίας υποψήφιος με την ΝΔ στην μονοεδρική της Σάμου



 Έχει σχεδιάσει δώδεκα πρωτότυπους καρδιακούς καθετήρες και εμφυτεύσιμα stents. Είναι ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα του καλυμμένου stent

Ο καταξιωμένος καθηγητής καρδιολογίας, με την διεθνή αναγνώριση, Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι υποψήφιος, για δεύτερη φορά στη ακριτική Σάμο με την Νέα Δημοκρατία. Ο επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ με το βαρύ βιογραφικό έχει αναδειχθεί, σύμφωνα με το διεθνές Journal of Clinical Diagnostic Research, ως ο ερευνητής με τον μεγαλύτερο αριθμό εργασιών παγκοσμίως στο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και της ερευνητικής καρδιολογίας για το 2013. Ακόμα, κατέχει, ανάμεσα σε πολυάριθμα άλλα βραβεία, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον κόσμο, ο λόγος για το βραβείο Simon Dack από το American College of Cardiology.



           Ως ερευνητής η συμβολή του οποίου είναι ανεκτίμητη, έχει σχεδιάσει δώδεκα πρωτότυπους καρδιακούς καθετήρες και εμφυτεύσιμα stents. Είναι ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα του καλυμμένου stent. Σήμερα, όλα τα stents που χρησιμοποιούνται στην επεμβατική καρδιολογία είναι καλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες που προλαμβάνουν την επαναστένωση.
Με έδρα στα Πανεπιστήμια Emory και Yale των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται πρώτος στη λίστα των Ελλήνων επιστημόνων στην κατηγορία «αριθμός εργασιών από το ‘1960 έως το 2021’ που έχουν αναφερθεί τουλάχιστον μία φορά από άλλους ερευνητές» με 1561 επιστημονικές εργασίες στον τομέα της έρευνας, και περισσότερες από 90.000 αναφορές του ερευνητικού του έργου στη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα, κατέχει την 90η θέση ανάμεσα σε 195.606 ερευνητές, στην παγκόσμια κατάταξη. Κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναβάθμισε τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και εισήγαγε πρωτοποριακές μεθόδους στην επεμβατική καρδιολογία. Ακόμα, έχει περιθάλψει πλήθος σημαντικών ανθρώπων της Ελλάδας.

         Στη λίστα Elsevier

Κάθε χρόνο αναρτώνται οι λίστες με τους επιστήμονες που το έργο τους έχει συμβάλλει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και βιβλιογραφία δημοσιεύονται από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο Elsevier (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4) και αναλύεται το ερευνητικό έργο 195.606 επιστημόνων παγκοσμίως.O Στεφανάδης βρίσκεται πρώτος στη λίστα των Ελλήνων επιστημόνων με 1441 επιστημονικές εργασίες στον τομέα της Έρευνας στην κατηγορία «αριθμός εργασιών από το ‘1960 έως το 2021’ που έχουν αναφερθεί τουλάχιστον μία φορά από άλλους ερευνητές», ενώ στην Παγκόσμια Κατάταξη, ανάμεσα δηλαδή σε 195.606 ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία, βρίσκεται στην 90η θέση. Από την Ελλάδα ακολουθούν με τη σειρά, στην ίδια κατηγορία, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με 1385 εργασίες και θέση 115 στην παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος με 1133 εργασίες και θέση 320 παγκοσμίως, ο καθηγητής Δημήτριος Τούσουλης με 952 εργασίες και θέση 610 διεθνώς, η καθηγήτρια και ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου με 950 εργασίες και θέση 613 στην παγκόσμια κλίμακα, και ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος με 794 εργασίες και θέση 1104 στην παγκόσμια κατάταξη.

      Στη Σάμο 

Η συμβολή του στην ανάπτυξη του Νομού Σάμου κατά τη θητεία του φαίνεται να είναι σημαντική, αφού συνέβαλε καθοριστικά στη χρηματοδότηση ύψους 134.000.000 ευρώ για τη στήριξη του νησιού μετά το σεισμό, ενώ η Σάμος κρίθηκε ως σεισμόπληκτη περιοχή. Για πρώτη φορά δόθηκε λύση στο χωροταξικό, ένα χρόνιο πρόβλημα της Σάμου. Εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι στη Σάμο δημιουργήθηκε μία σύγχρονη και ανθρώπινη μονάδα φιλοξενίας (ΚΥΤ) των προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτά αξίζει να προστεθούν και τα άλλα έργα και θετικές παρεμβάσεις στην παιδεία, στην υγεία και στις υποδομές Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων που έγιναν κατά τη βουλευτική του θητεία. Μέλος της πανευρωπαϊκής Academia Europea και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Γαλλίας επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για θέματα άσχετα από τον Νομό Σάμου και την Επιστήμη του.
Με το σημαντικό ακαδημαϊκό, ερευνητικό και κοινοβουλευτικό του έργο, αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι στη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας και, ίσως, τον επιστήμονα με το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων.

Η επιστημονική διαδρομή του Στεφανάδη σε τίτλους

- Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
- Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
- Από το 2015 εώς το 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου.
 Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του «Άρχοντος» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο εξελέγη και Αντιπρόεδρος της «Αδελφότητος των Αρχόντων» το 2014.
- Αριθμός επιστημονικών εργασιών στον διεθνή Ιατρικό τύπο = 1561
- Δείκτης απήχησης (h index) = 134
- Ετεροαναφορές = 90.000
- Ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια = 3.500
- Προσκλήσεις για ομιλίες στο εξωτερικό = άνω των 250
πηγή https://www.protothema.gr/