12 Μαΐου 2023

Συνάντηση διαμαρτυρίας για το λιμάνι του Όρμου

 

ΑΠΟ:
ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ 
ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
 ΚΟΙΝ: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

Μετά  το πέρας ενός χρόνου  από τη δημοπράτηση προς ενοικίαση των λιμενικών καταφυγίων Καρλοβάσου  και Μαραθοκάμπου εμείς  οι κάτοικοι αλλά και οι χρήστες του λιμανιού Όρμου Μαραθοκάμπου  δεν έχουμε λάβει καμμία ειδοποίηση – ενημέρωση για το τι θα γίνει στον τόπο μας.
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ  ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΙΤΕΣ  ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ  ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ.
140 χρόνια μετά την πρώτη θεμελίωση του λιμανιού και μετά από υποσχέσεις όλων των πολιτικών και όλων των κυβερνήσεων , τη δεκαετία του 2010  άρχισε το όνειρο για ένα υπήνεμο αραξοβόλι να παίρνει  μορφή. 




Με εκστατικά μάτια, εμείς οι κάτοικοι παρακολουθούσαμε  τη θεμελίωση στις προβλήτες, το χτίσιμο του προσήνεμου μόλου, και μια αίσθηση δικαίωσης άρχισε να μας πλημυρίζει όλους, δεν θα ξανατρέχαμε να τραβήξουμε τα πλεούμενα μας στου νοτιάδες.    
Μετά την περαίωση των εργασιών από τους αναδόχους των έργων συνολικού προϋπολογισμού 3.950.000 και 4.200.000 ευρώ περίπου, η Πολιτεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση, την διοίκηση και τη συντήρηση, όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια έργα. Έργα που πολύ άνετα θα μπορούσαν να αυτοχρηματοδοτηθούν από τον ίδιο τον Δήμο , να δώσουν θέσεις εργασίας  και έσοδα στην τοπική κοινωνία, όπως  τεκμηριωμένα λειτουργούν τα παραδείγματα των  λιμένων  στους Αρκούς ,στους Λειψούς, στον Αγ. Κήρυκο και αλλού.   
Ένα αλαλούμ εγκατάλειψης με αντλίες που δεν δούλευαν , γεννήτριες σκουριασμένες, ρεμέτζα κομμένα , φώτα καμένα, γκρίνια και απαξίωση του δημοσίου χρήματος.
Αγνοώντας τις κραυγές των δημοτών, τις κραυγές μας, η απραξία και κατά συνέπεια η αναρχία οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη χρήση του λιμένα. Κατανάλωση νερού και ρεύματος χωρίς κανένα φραγμό από σκάφη αναψυχής (κυρίως ξένης σημαίας), στέλνουν ουσιαστικά το λογαριασμό στους ακρίτες δημότες της Σάμου σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας. Το Λιμεναρχείο ανύπαρκτο, ακόμα κι όταν για λόγους ανάγκης σκάφη της άγονης γραμμής ή  επαγγελματικά σκάφη ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το λιμάνι.
Πρωτοβουλίες πολιτών ή συλλόγων για καθαρισμό και επιτήρηση έπεφταν στο κενό, ενώ οι «γνωστοί» μάντεις απαξίωναν κάθε προσπάθεια με την  επωδό, «Παιδιά μην κουράζεστε θα δοθούν σε ιδιώτες».  Το ρητορικό ερώτημα που πλανάται είναι γιατί  ζητήσαμε τη δημιουργία του Δήμου Δυτικής Σάμου; Για να ηγεμονεύουν οι προκλητικά προνομιούχοι ή για να πλατύνουμε τη Δημοκρατία στο τόπο μας;
Η λύση της ενοικίασης του λιμανιού σε ιδιώτη ήταν μια απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής  συνεπικουρούμενη  από την αδράνεια όλων των προκατόχων της, που επιμελώς άφησαν την κατάσταση να εκτραχυνθεί.
Οπότε ακολουθείται η νέα λύση που έχει πλέον παγιωθεί στον τόπο και απλώνεται με ταχύτητα πανδημίας στη χώρα.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΩ και μετά ΞΕΠΟΥΛΑΩ !!!
Αν οι φημολογίες είναι βάσιμες ο  μισθωτής καταβάλλει  ως μίσθωμα  25.000 ευρώ το χρόνο για δύο λιμάνια!!! Μαζί με το καταφύγιο Καρλοβάσου και με περίοδο χάριτος 5 χρόνια άνευ μισθώματος!!!! Μάλλον με δωρεά προσομοιάζει, παρά με μίσθωση, καθώς  τα καφέ και τα μαγαζάκια της περιοχής  αναλογικά του χώρου που μισθώνουν πληρώνουν  εκατονταπλάσια ποσά χωρίς καμμία περίοδο χάριτος……..  
Πρόβλεψη για δημόσιες δραστηριότητες μηδέν, πρόβλεψη για επενδύσεις που όφειλαν να συμπεριληφθούν στη σύμβαση μηδέν.
Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα; Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές; Υπάρχει κάποιο σχέδιο ή δίδεται άνευ όρων;
Υπάρχει η περιβόητη διαφάνεια και η δημόσια συζήτηση;
Η διακήρυξη του έργου είχε σοβαρότατες ασάφειες τουλάχιστον για τον Μαραθόκαμπο.
Ο μισθωτής αν θέλει μπορεί να χτίσει; Αν θέλει μπορεί να βάλει λυόμενες κατασκευές και με ποια μορφή, σε ποια θέση , με τι υποδομές;
Γνωρίζει ο ενοικιαστής για το καθεστώς των κατασκευών προ του 1930 ότι υπάγονται σε άλλη νομοθεσία;
Έχει ενημερωθεί ή γνωμοδοτήσει η ΕΠΑΕ για τις όποιες κατασκευές προτίθεται να υλοποιήσει ή έχει ήδη υλοποιήσει και πού ο μισθωτής; Έχει τις εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Υγειονομικού για τις τουαλέτες και τους χώρους υγιεινής; Πήρε έγκριση από το Λιμεναρχείο και την Πυροσβεστική; Έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό; Έχει αναρτήσει τον τιμοκατάλογο και τι περιλαμβάνει; Πως θα επέμβει στον χώρο του παλαιού κρηπιδώματος;  Έχει δικαίωμα επέμβασης σε αυτό δοθείσης της παλαιότητας και της ιστορικής του αξίας; Ποια τα όρια της μίσθωσης χωρικά και χρονικά; Διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό για τις αποκαταστάσεις; Ποιος τον ελέγχει; Που λογοδοτεί; Έχει άδεια λειτουργίας; 
Προκύπτουν εύλογες απορίες, όχι από κακή βούληση , ούτε από τάσεις αστυνόμευσης, αλλά απορίες που αναβλύζουν από τις μέχρι τώρα  ενέργειες του μισθωτή, επεμβάσεις που δείχνουν  προχειρότητα, και μια στάση κατοχικής κατάληψης που δεν αρμόζουν ούτε στην ιστορία του τόπου , ούτε σε όλους εμάς!  
Ο Μαραθόκαμπος είναι το κατεξοχήν  ναυτικό χωριό του νησιού από τους χρόνους της Ηγεμονίας με τεράστια ναυτική και επαναστατική ιστορία . Οι Μαραθοκαμπίτες στη μεγάλη μας πλειοψηφία είμαστε πολυταξιδεμένοι, έχουμε μέτρο σύγκρισης, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό μας συνοψίζεται σε μια ναυτική φράση ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΖΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΔΙΖΩ. 
Απαντάμε  μαχητικά και συντονισμένα όπως μας δίδαξε ο Λυκούργος Λογοθέτης, όπως μας έμαθε ο Καπετάν Σταμάτης,  όταν μας προσβάλουν, όταν μας υποβαθμίσουν, όταν νομίσουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν και να μας παραγκωνίσουν.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ
1)ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ
2)ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ  ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ 
3) Ο ΑΠΟΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΣΕ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ!  ΜΕ ΤΙΜΗΜΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ.
4)ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ  - Η ΘΑΛΛΑΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ-  ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ- Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ    
5) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ   ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΜΕΣΑ-ΤΩΡΑ!!!!!

από 

Xenokratis Dilanas