26 Απριλίου 2023

Οι πέντε άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ

 

«Αποκαλύπτεται» σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι προτεραιότητες και τα στοιχήματα. Αυξήσεις μισθών και μείωση εισφορών, στήριξη νέας γενιάς και προσλήψεις νοσηλευτών, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του κράτους.


Επιμένει να προτάσσει το θετικό αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για όσα έγιναν την τελευταία τετραετία από την κυβέρνησή του όσο κυρίως γι’ αυτά που σκοπεύει να κάνει στην επόμενη κυβερνητική θητεία, εφόσον τον εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει μεγάλη έμφαση στο γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στο οποίο θα στηρίζεται μέχρι τις εκλογές η ρητορική της ΝΔ.

«Καλά είναι όσα έχουμε κάνει, αλλά τον κόσμο τον ενδιαφέρει πρωτίστως τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα», σημειώνει κομματικός παράγοντας, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο ο προγραμματικός λόγος είναι υψίστης σημασίας ενόψει της τελικής λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του και των σημερινών ανακοινώσεων, προαναγγέλλοντας τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, επιπλέον 1.000 αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στην τετραετία, μείωση των έμμεσων φόρων, «αλλά μόνο όταν δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα» και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την Παραγωγική Ελλάδα (οικονομία, μείωση ανεργίας, ανάπτυξη, επενδύσεις), την Κοινωνική Ελλάδα (δράσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών), την Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα, τη Δίκαιη Ελλάδα (καμία διάκριση για κανέναν) και την Ισχυρή Ελλάδα (άμυνα και ενίσχυση της θέσης της χώρας).

Πέντε, εξάλλου, θα είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ, εφόσον συνεχίσει να κυβερνά τον τόπο:

Αύξηση μισθών κατά 25% σωρευτικά έως το τέλος του 2027, εφόσον ακολουθηθεί μια ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%. Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, οι μισθοί αυξάνονται «όταν βελτιώνεται η ανάπτυξη συνολικά, όταν προσελκύουμε επενδύσεις, όταν ζητούνται καλύτερες δεξιότητες, όταν εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας να μπορεί να κάνει καλύτερες δουλειές που πληρώνουν περισσότερο, όταν βελτιώνεται η παραγωγικότητα». Εξάλλου, από το 2024 θα ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αξιοπρεπής δημόσια υγεία, σε πολλά μέτωπα. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους, αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αλλά και όλων, των 157 Κέντρων Υγείας στη χώρα, καθώς και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.
Καλύτερο κράτος και αποτελεσματικότερο Δημόσιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, οριζόντιοι διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ, αξιολόγηση για όλους με επιβράβευση των καλύτερων, μονιμοποίηση μετά από διετή δοκιμαστική θητεία, ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο και μέχρι το τέλος του 2027 ολοκληρωμένο ψηφιακό κράτος.
Στήριξη της νέας γενιάς, με πολλές διαφορετικές δράσεις. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και νέων ζευγαριών, με τον αριθμό των δικαιούχων να αυξάνεται το επόμενο διάστημα.
Συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η εθνική ασφάλεια και κυριαρχία είναι προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την οποία αυτή η Παράταξη πάντα θα υπηρετεί με συνέπεια, με συνέχεια και με σταθερότητα».
Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για ένα «ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο» το οποίο επιμελήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Γραμματέας Προγράμματος, Χάρης Θεοχάρης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης. 

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr/