12 Απριλίου 2023

Εκλογές 2023: Νωρίτερα η επίσημη προκήρυξη – Ποιο σενάριο εξετάζει ο Πρωθυπουργός

 


Το Σάββατο 22 Απριλίου κλειδώνει ως η πιθανότερη ημερομηνία για την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών, λίγες μέρες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου από το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα, όταν και θα διαλυθεί η Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει να προκηρύξει τις εκλογές πιθανότερα το Σάββατο μετά το Πάσχα, πριν την Κυριακή του Θωμά.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, το πρωί θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά το μεσημέρι θα μπορεί να θυροκολληθεί και το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αντί για τις 24 Απριλίου, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Αυτό θα σημάνει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η πρώτη αφορά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα, κάτι που με βάση τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπει την καθημερινή παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης και τη θέση στη θέση του θα αναλάβει καθήκοντα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Επίσης, στο υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη, θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κίνηση αυτή του Μαξίμου μόνο τυχαία δεν θα είναι εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί. Και αυτό γιατί, η προκήρυξη των εκλογών νωρίτερα, θα μετατοπίσει και την τελική προθεσμία για την απόφαση του Αρείου Πάγου ως προς τη συμμετοχή του κόμματος Έλληνες στις εκλογές ή μη. Με βάση το νόμο, αυτό θα πρέπει να γίνει έως και 12 μέρες μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Συνεπώς, εφόσον αυτή γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 3η Μαΐου.

Αυτό, εξάλλου ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο στο Action24, ο οποίος δεν δέχθηκε ως δεδομένη την 5η Μαϊου που εκτιμάται ότι θα είναι η τελική ημερομηνία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψιν τους και το γεγονός ότι παρατάθηκε η προθεσμία για τις δηλώσεις των αποδήμων προκειμένου να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, με βάση την αρχική εγκύκλιο, οι αιτήσεις θα έκλειναν το βράδυ της Δευτέρας στις 23:59, πήραν, όμως, παράταση για σήμερα το μεσημέρι στις 12:00. Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις πρέπει να κλείσουν 12 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η νομική πρόβλεψη θα τηρηθεί εφόσον η Βουλή διαλυθεί εκείνο το Σάββατο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Πηγή newpost.gr