8 Μαρτίου 2023

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε πλοία και τουριστικά σκάφη – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Πλακιωτάκη

 

Την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και στα τουριστικά σκάφη, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός που συνοδευόταν και από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργο Αλεξανδράκη, είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας στα σκάφη έως 25 ατόμων, αλλά και στα πλοία της ακτοπλοΐας, επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα πέρα από τις έκτακτες επιθεωρήσεις.

Τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα και συγκεκριμένα το υπουργείο Ναυτιλίας έχει μηχανισμό μέσω του κλάδου ελέγχου πλοίων, που μπορεί να δρα αυτομάτως σε οποιαδήποτε βλάβη ή καταγγελία. Επίσης, στους ελέγχους αυτούς, όπως σημείωσε, προστίθενται και τα 62 τοπικά κέντρα σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με τα πλοία της ακτοπλοΐας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι πραγματοποιούνται καθημερινά τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις των πλοίων, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών.

Θα ερευνήσουν και τις καταγγελίες επιβατών
Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε, οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα πλοία της ακτοπλοΐας, ανεξαρτήτως του Λιμένα δραστηριοποίησής τους και αναχώρησής τους, θα ενταθούν.

Οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα εστιάσουν σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πλοών, με τα ωράρια εργασίας των ναυτικών, με υπεράριθμους επιβάτες, με βλάβες πλοίων και την αποκατάστασή τους, καθώς και με καταγγελίες επιβατών για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με επιβατικά οχηματαγωγά πλοία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι και επιθεωρήσεις στην ακτοπλοΐα στους παραπάνω τομείς διενεργούνται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σε όλους τους προορισμούς και σε όλα τα λιμάνια απόπλου και κατάπλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ