31 Μαρτίου 2023

«Να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης τουριστικής βίζας στα νησιά»



 Αναφορά για τους Υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την ανάγκη εκ νέου έγκρισης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2023, του πιλοτικού Προγράμματος  ταχείας  έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Με αφορμή σχετική επιστολή της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ο κ. Μπουρνούς γνωρίζοντας καλά ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου Προγράμματος, εκτός από πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αποτελεί σημαντικό εργαλείο αύξησης της τουριστικής κίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης των δοκιμαζόμενων τοπικών οικονομιών των νησιών, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς του.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

 

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2023

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ Υπουργούς

 Εξωτερικών

Προστασίας του Πολίτη

Τουρισμού

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «Έγκριση Πιλοτικού Προγράμματος έκδοσης  βίζας βραχείας διαμονής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.»

 Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τους κ.κ Υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορά με την επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», στην οποία επισημαίνεται  η  ανάγκη να εγκριθεί εκ νέου για το έτος 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιλοτικό Πρόγραμμα ταχείας  έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η τυπική διαδικασία χορήγησης εισόδου από τα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία αποτρέπει την προσέλκυση αξιόλογου αριθμού επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αντιθέτως, η εφαρμογή του συγκεκριμένου Προγράμματος - με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις -  θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση και περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Η Επιστολή

Προς κ.κ.: Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

                 Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

                 Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια

                 Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Κοιν.: Βουλευτές Λέσβου, Περιφερειάρχη Β.Α. Αιγαίου, Δήμαρχο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου, Σύλλογο Ξενοδόχων Λέσβου, Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.

 

Θέμα: Έγκριση Πιλοτικού Προγράμματος έκδοσης  βίζας βραχείας διαμονής στα νησιά του Αν. Αιγαίου. 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου σας επισημαίνουμε την ανάγκη να εγκριθεί εκ νέου για το έτος 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιλοτικό Πρόγραμμα ταχείας  έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών  ( Visa Schengen ) στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την επίσκεψη στα νησιά , με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις, σημαντικού αριθμού Τούρκων επισκεπτών, με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, κρίσιμο για τις τοπικές οικονομίες. Η τυπική διαδικασία  αναζήτησης βίζας στα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία εκμηδενίζει τη δυνατότητα προσέλκυσης αξιόλογου αριθμού επισκεπτών. 

Σημαντικό είναι το Πρόγραμμα να καλύπτει όλο το έτος, με προφανές το όφελος. Ελπίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκαιρη προώθηση του θέματος. 

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις διμερείς σχέσεις μετά τα γνωστά καταστροφικά γεγονότα ,είναι πρόσθετος λόγος εφαρμογής του μέτρου, η υλοποίηση του οποίου θα διευκολύνει την επικοινωνία,  αλληλογνωριμία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ  Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, παράγοντας κρίσιμος για τη συνύπαρξη,  την ηρεμία και την ειρήνη στο Αιγαίο.

Μυτιλήνη 29 Μαρτίου 2023

Με τιμή, 

Η Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας 

Βήλυ Τεντόμα-Ζερβού                                 Χριστίνα Χατζιδάκη

πηγή https://www.emprosnet.gr/