9 Μαρτίου 2023

Κλιματική κρίση: Βροχοπτώσεις τέλος – Αντιμέτωπη με τη λειψυδρία φέτος η Ευρώπη

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στην Ιταλία η διαδρομή προς το νησάκι San Biagio γίνεται πια με τα πόδια και όχι μόνο με τις βάρκες, αφού η στάθμη του νερού γύρω του έχει υποχωρήσει κατά 70 εκατοστά κάτω από τον μέσο όρο. Στις δε Άλπεις το χιόνι είναι λιγότερο κατά 63% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Μετά το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 500 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τελεί σε χειμερινή ξηρασία, που οφείλεται στην κλιματική κατάρρευση, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κυβερνήσεων για την ασφάλεια του νερού στα σπίτια, στους αγρότες και στα εργοστάσια στην Γηραιά Ήπειρο.

Βροχοπτώσεις τέλος
Αξίζει να σημειωθεί,  ότι η υπηρεσία World Weather Attribution ανακοίνωσε πέρυσι ότι η ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο ήταν τουλάχιστον 20 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ακραίες περίοδοι θα γίνονται όλο και πιο συχνές με την παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Σαφώς, σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης, η έλλειψη βροχοπτώσεων και το τρέχον έλλειμμα είναι τέτοια που δεν θα είναι εύκολο να ανακάμψει η στάθμη των υδάτων πριν από το καλοκαίρι», εξηγεί από την πλευρά του ο Αντρέα Τορέτι στο Euronews. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Ένας χάρτης με τις σημερινές ξηρασίες στην Ευρώπη από το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ δείχνει τις ειδοποιήσεις για χαμηλές βροχοπτώσεις ή την απουσία υγρασίας του εδάφους σε πολλές περιοχές της βόρειας και νότιας Ισπανίας, της βόρειας Ιταλίας και της νότιας Γερμανίας και σχεδόν ολόκληρης της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο CNRS, οι συγκρίσεις από τις ξηρασίες που σημειώθηκαν πριν το 1949 και μετά το 1949 αποκαλύπτουν ότι αυτή του περασμένου καλοκαιριού προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή που πυροδότησε ο ανθρώπινος παράγοντας και ο φετινός χειμώνας παρουσίασε «τα ίδια χαρακτηριστικά».

Ως εκ τούτου οι τοπικές αρχές και στα επτά μεγάλα ποτάμια της χώρας έλαβαν εντολή να επιβάλλουν περιορισμούς στο νερό, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο κρίσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, που θα οδηγήσουν φέτος σε μια λειψυδρία διαρκείας.