30 Μαρτίου 2023

“Γουρούνι στο σακί”, αξίας εκατ. € από τον ΕΟΤ για 5 νησιά, ερήμην τους…

 


-Ντίνα Σβύνου: Σημαντική η συνδρομή του ΕΟΤ, πλην όμως θα πρέπει να παρασχεθεί με προϋποθέσεις συνεργασίας, διαφάνειας και σαφώς προσδιορισμένου αντικειμένου
-Αντ. Μαϊστράλη: Συνένωση δυνάμεων, αναγνώριση και επίκαιροποίηση αναγκών μέσω bottom-up πολιτικής με την ενεργή συμμετοχή του Χιώτη Ξενοδόχου


Σοβαρές αντιδράσεις στις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες των 5 νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό (Λέρος, Κως, Σάμος, Χίος και Μυτιλήνη), έχει προκαλέσει η πολιτική του ΕΟΤ, να τα “προβάλλει”, ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς να δίνει την παραμικρή λεπτομέρεια για το που θα δοθούν και για ποιές δράσεις, τα χρήματα αυτά, ενώ αρνείται και την σύσταση επιτροπών σχεδιασμού και παρακολούθησης, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών…


Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος ήδη έχει προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις σε Κω και Χίο, έχει εξαγγείλει την υλοποίηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής των 5 αυτών νησιών, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το καθένα, από χρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαθέσει το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σε συζητήσεις που έγιναν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματίες του Τουρισμού σε Κω και Χίο, ζητήθηκε από τον κ. Φραγκάκη, να δώσει λεπτομέρειες για το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, ποιός θα κάνει την υλοποίηση και γενικώς ενημέρωση για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για την οικονομία των νησιών. Μάλιστα προτάθηκε να συσταθούν σε κάθε νησί, επιτροπές με την συμμετοχή όλων των φορέων, που θα εξετάσουν τις δράσεις, την σκοπιμότητα και την εφαρμογή τους.

Όπως τονίζουν οι φορείς των νησιών, ουδεμία απάντηση έλαβαν από τον κ. Δ. Φραγκάκη, παρά μόνο κάποια σχόλια για “μελέτες”, ενώ δεν συμφώνησε ούτε στην δημιουργία επιτροπών.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισαν σε ενημέρωση των εμπλεκόμενων ότι τα κονδύλια δόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι θα κατευθυνθούν σε δράσεις που θα επιλέξουν οι φορείς των νησιών, με υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων από τον ΕΟΤ και όχι από δράσεις που θα αποφασίσει ο ΕΟΤ ερήμην των τοπικών κοινωνιών.


Στο ίδιο πλαίσιο, πηγές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την τακτική του γενικού γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη και την έλλειψη διαφάνειας.  Σημειώνεται ότι υπάρχει προβληματισμός και σε κάποιους από τους 5 δήμους για την αποδοχή ή μη της πρότασης του ΕΟΤ!


Η Ντίνα Σβύνου δήλωσε: «Τα νησιά του μεταναστευτικού τόξου διένυσαν μια περίοδο πολύ δύσκολη που ταλάνισε την οικονομία και το τουριστικό τους προϊόν.  Στα πέντε νησιά, Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη έμειναν και τα “hot spot”, που σε κάποιες περιπτώσεις αν η διαχείριση ξεφύγει από συγκεκριμένα πλαίσια λειτουργίας μπορεί να λειτουργήσουν και ως κινητές βόμβες. Αντισταθμιστικά οφέλη ήρθαν (όχι στο εύρος που θα όφειλαν), τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν πλήρως ανταποδοτικά. Ένα εξ’αυτών, το ειδικό κονδύλι για το “Greek 5” ή διαφορετικά “Greek 4” καθώς στο νησί της Κω δεν δεχτήκαμε να ενταχθούμε σε ένα πλαίσιο marketing που θα εγείρει μνήμες μεταναστευτικού (ακόμα και αν υπήρχε απειροελάχιστη πιθανότητα). Οστόσο, είναι σημαντικό, όταν ορίζεται ένα πολύ σοβαρό οικονομικό κονδύλι για τον εκάστοτε προορισμό, να υπάρχει λόγος, συνεργασία, ενημέρωση. Οι τοπικοί φορείς του προορισμού πρέπει να είναι αυτοί που θα συνδιαμορφώσουν τόσο τη δημιουργία υλικού όσο και το πρόγραμμα προβολής καθώς είναι οι ίδιοι που γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τον τόπο τους. Η γνώση των ντόπιων όταν παντρεύεται με την επιστημονική κατάρτιση των ειδικών τότε και μόνο τότε το αποτέλεσμα είναι επιτυχές.
Ως εκ τούτου θεωρούμε σημαντική την συνδρομή του ΕΟΤ, πλην όμως θα πρέπει να παρασχεθεί με προϋποθέσεις συνεργασίας, διαφάνειας και σαφώς προσδιορισμένου αντικειμένου, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες για τον ελληνικό Τουρισμό και τα πέντε νησιά τα οποία αφορά το πρόγραμμα».


Η Αντιγόνη Μαϊστράλη αναφορικά με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ  ΕΟΤ και Δήμου Χίου για την προβολή-προώθηση του νησιού, ύψους 500.000€, δήλωσε: «Είναι δεδομένη και περισσότερο έντονη από ποτέ η ανάγκη ανάδειξης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του νησιού, ως ένας από τους αναδυόμενους προορισμούς της χώρας. Είναι απαιτητή η ουσιαστική και στοχευμένη προβολή – προώθηση της Χίου σε όρους ποιότητας και σύγχρονης ζήτησης με προσωποποιημένη προσέγγιση και το κονδύλι των 500.000€ που αφορά στο Δήμο μας και η συνεργασία με τον ΕΟΤ μπορεί να είναι σημαντικό  εργαλείο. Απαραίτητη είναι η άμεση και αμφίδρομη συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς τουρισμού του τόπου για την επίτευξη στοχευμένης εξωστρέφειας και ανάδειξης όσων ο τόπος μας μπορεί ουσιαστικά να υποστηρίξει με τους πόρους που διαθέτει (φυσικούς και ανθρώπινους).
Συνένωση δυνάμεων, αναγνώριση και επικαιροποίηση αναγκών μέσω bottom-up πολιτικής με την ενεργή συμμετοχή του Χιώτη Ξενοδόχου, του Χιώτη τουριστικού επαγγελματία και εν γένει του χιώτικου τουριστικού επιχειρείν, με σαφείς στόχους και ανάλογο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Έχοντας ξεκινήσει στο νησί μια προσπάθεια συνεργασίας και ολιστικής προσέγγισης μέσα από την υποστήριξη της δημιουργίας και λειτουργίας του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού όπου σύσσωμη η Ένωση Ξενοδόχων είναι ιδρυτικά μέλη του, κάθε πρωτοβουλία που έχει σκοπό την προβολή της Χίου οφείλει να είναι συστρατευμένη και με την ενεργό συμμετοχή όλων των δυνάμεων του τόπου».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο ΕΟΤ ανακοίνωσε προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Χίου. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονταν τα εξής: «Την προβολή της Χίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού προβλέπει ένα ευρύ πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους δαπάνης 500.000 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η σχετική προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του ΕΟΤ και του Δήμου Χίου, επικυρώθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, παρουσία του Υπουργού και βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της πρώτης χρηματοδότησης του 2020-2021 και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη Χίο να προβάλλει το τουριστικό της προϊόν στο εξωτερικό. Η σύμβαση έχει διάρκεια 12 μηνών και 3 στάδια υλοποίησης.

Σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης χαρακτήρισε την Χίο «ως  ένα από τα  νησιά που θα είναι τα επόμενα χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης και που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο είδος τουριστικού προϊόντος που η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει»».

πηγή https://money-tourism.gr/