18 Μαρτίου 2023

Στα 5 καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές», τα 4 είναι στα Δωδεκάνησα

 

Η Griekenland.net, η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ολλανδίας για διακοπές στην Ελλάδα, με εκατομμύρια αναγνώστες, ψήφισε τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για εναλλακτικές και ήσυχες διακοπές.
Κάθε ένα από τα αμέτρητα ελληνικά νησιά έχει τη χάρη και την ομορφιά του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας αναζητούν διαρκώς νέους προορισμούς για να επισκεφθούν, να χαρούν τον ήλιο και τις θάλασσές μας, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι διαφορετικό.

Κάθε ένα από τα αμέτρητα ελληνικά νησιά έχει τη χάρη και την ομορφιά του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας αναζητούν διαρκώς νέους προορισμούς για να επισκεφθούν, να χαρούν τον ήλιο και τις θάλασσές μας, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι διαφορετικό.

Έτσι, οι Ολλανδοί, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης τουρισμού στην Ουτρέχτη, ανακοίνωσαν την ετήσια λίστα με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά εναλλακτικού τουρισμού για το 2023.

Σύμφωνα με την Griekenland.net και το KALA Magazine, η νέα ταξιδιωτική τάση ενθαρρύνει την επιλογή μη μαζικών προορισμών που μπορούν να παρέχουν αυθεντικές εμπειρίες και διαφορετικές δραστηριότητες.

Τα πέντε νησιά που αναμένεται να ξεχωρίσουν για φέτος οι Ολλανδοί είναι:

#1 Κάρπαθος

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και γι’ αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευόμενες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί διαφόρων ειδών πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος). Το νησί είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού και τόπος ανατροφής της Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας.

Η παραλία Άπελλα είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, ενώ το χωριό Όλυμπος θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά των Δωδεκανήσων. Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα οι περισσότερες, είτε μέσω του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, είτε με εκδρομικά πλοιάρια από την πόλη της Καρπάθου. Το βόρειο τμήμα της Καρπάθου, το νησάκι Σαρία και η παράκτια θαλάσσια ζώνη τους είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000.

#2 Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια (λέγεται επίσης και Αστροπαλιά ή Αστυπαλιά) ανήκει επίσης στα Δωδεκάνησα, αν και ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Συχνά αποκαλείται και «πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του σχήματός της. Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές των νησιών μας, καθώς εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο με ανεμόμυλους και λευκά σπιτάκια, ενώ το φημισμένο κάστρο δεσπόζει στην κορυφή.

Οι διακοπές στην Αστυπάλαια συνδυάζουν ηρεμία, ξεκούραση, κολύμπι και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, καλό φαγητό και διασκέδαση στα μαγαζιά της Χώρας. Το καλοκαίρι διοργανώνεται, επίσης, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, και πολλά πανηγύρια με ζωντανή μουσική και γλέντι.

#3 Μήλος

Στις δυτικές Κυκλάδες ανήκει η Μήλος, ένα νησί που πλέον ανήκει μεταξύ των πιο δημοφιλών στη χώρα μας. Είναι ηφαιστειακό νησί και κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, ενώ σε όλες τις περιοχές του υπάρχουν πολλές παραλίες και καταλύματα για τους επισκέπτες.

Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, στην Πλάκα.

Η Μήλος είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και η ιδιαιτερότητα του αυτή την καθιστά μοναδική στα τοπία με τα διαφορετικά είδους πετρώματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη. Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι η Κίμωλος, η Αντίμηλος και ο Πολύαιγος.

#4 Πάτμος

Η Πάτμος είναι μικρή σχετικά σε έκταση, θεωρείται όμως το νησί της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Το σπήλαιο και το μοναστήρι συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες, όμως ολόκληρο το νησί διαθέτει απαράμιλλη ομορφιά.

Μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα, ενώ άλλοι οικισμοί είναι η Σκάλα, ο Κάμπος με την ομώνυμη παραλία, ο Χριστός, ο Γροίκος και τα Σάψιλα. Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι το Αγριο Λιβάδι, η Βαγιά, ο Λάμπης και το Λιβάδι του Γεράνου.

#5 Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, στα νότια της Λέρου από την οποία τη χωρίζει ομώνυμος στενός πορθμός ή διώρυγα Καλύμνου, ή “Διαπόρι”, ανήκει στα Δωδεκάνησα. Το πετρώδες της έδαφος και τα άδενδρα βουνά της, οι απόκρημνες ακτές της και τα σπήλαιά της, της δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα άγριας ομορφιάς.

Η ποικιλομορφία των ακτών και των απόκρημνων βράχων της, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, καθιστούν το νησί ιδανικό για αναρρίχηση. Ο ασβεστόλιθος, η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος από τα περιοδικά Vertical, Klettern, Climbing, Desnivel, ως μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες «του κόσμου των αναρριχητών» και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που επιδίδονται στο άθλημα στα περίπου 60 πεδία του νησιού, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος «ροκ σταρ» της αστυνομικής λογοτεχνίας, Τζο Νέσμπο.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr