23 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογές 2023: Οι κινήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες - Τα συνθήματα, οι παροχές και οι περιοδείες

 

«Άρωμα εκλογών» υπάρχει πια στην πολιτική σκηνή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει την στρατηγική, με την οποία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν στις 9 Απριλίου - αν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη - και επομένως στις 10 Μαρτίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

 
Μία «ανάσα» πριν τις εκλογές το βασικό δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω. Από τη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν μια καλή επίδοση στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής για να πάνε με «αέρα» στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και επιμένουν στο στόχο της αυτοδυναμίας.

Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο από το κυβερνών κόμμα ποντάρουν σε μία στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του 2019 με το ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη πληθαίνουν και αύριο θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Λάρισα, ενώ ήδη έχει πει πως η πρώτη συγκέντρωση μετά την προκήρυξη των εκλογών θα γίνει στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Έμφαση δίνεται στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (π.χ. εξωδικαστικό), ενώ από την κυβέρνηση δίνεται βάρος σε μια κοινωνική ατζέντα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία εβδομάδα σε ομιλίες του αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική τόσο στον τομέα της παιδείας όσο και της υγείας.

Σε παρέμβαση του χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός μίλησε και για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξει « μία ισχυρή εντολή στην προκοπή». Όπως είπε «η χώρα, από όλες τις εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, έχει κατοχυρώσει την εσωτερική σταθερότητα. Και από τη σταθερότητα περνά τώρα στο αποτέλεσμα, περνά στην πρόοδο, περνά στην προκοπή». Σημείωσε δε πως οι πολίτες συγκρίνουν και «μπορούν να ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα, μπορούν να ξεχωρίζουν τον μετρημένο ρεαλιστή από τον υποκριτή και σίγουρα μπορούν να ξεχωρίζουν τη λύση από το πρόβλημα».

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες
Τα τελευταία ανοιχτά θέματα κλείνουν με εντατικούς ρυθμούς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. Πρακτικά τις επόμενες δύο εβδομάδες θα περάσουν πιθανότατα πέντε με έξι νομοσχέδια από τη Βουλή και θα ανάψει το φως το υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Παράλληλα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τη Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων (για παράδειγμα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο το 2024) αλλά και σε περαιτέρω ελαφρύνσεις (όπως οι νέες μειώσεις των εισφορών).

 
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «αν η πρώτη τετραετία είχε ως κεντρικό σύνθημα τους λιγότερους φόρους η δεύτερη τετραετία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τους καλύτερους μισθούς και τις καλύτερες απολαβές για όλους». Εστιάζουν δε σε μια σειρά θετικών ειδήσεων που αναμένονται από το πεδίο της οικονομίας, όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Πολιτικό ρεπορτάζ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ