19 Ιανουαρίου 2023

Εκλογική επιτροπή Ν.Δ.: Tα πρόσωπα, τα καθήκοντα, το παρασκήνιο



 Με απόφαση του πρωθυπουργού, επικεφαλής τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Μπρατάκος, που θα λειτουργεί και ως συντονιστής μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής
Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ» από την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες μια νέα «εκλογική επιτροπή» αποτελούμενη από 19 στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που από κοινού θα έχουν την ευθύνη της προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας για τις κάλπες της άνοιξης. 


Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, που θα αποτελεί και τον συντονιστή και τον σύνδεσμο μεταξύ της κυβέρνησης και των 19 μελών της επιτροπής.

Οι αρμοδιότητες των μελών
Από εκεί και πέρα ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ., ασχολείται εκ της θέσεώς του με μια σειρά από θέματα, όπως οι περιοδείες του κόμματος και του πρωθυπουργού, έχει εμπλοκή στο πρόγραμμα που συντάσσεται, με τις πολιτικές ακαδημίες και τις εκδηλώσεις ανά περιοχή. Ο γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. Στέλιος Κονταδάκης έχει μεταξύ άλλων επωμιστεί την κινητοποίηση των στελεχών και την εύρεση των εκλογικών αντιπροσώπων. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, καθώς οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα θα είναι 21.000 και η Ν.Δ. θέλει –ιδανικά– από δύο εκλογικούς αντιπροσώπους, που σημαίνει ότι αναζητούνται σχεδόν 40.000 αντιπρόσωποι. Ο Ακης Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας έχει τον κομβικότερο ρόλο στο πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι και ο επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου. Στην επιτροπή συμμετέχει και ο νυν εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έως ότου ανακοινωθεί ως υποψήφιος στη Φθιώτιδα. Μέλος της επιτροπής είναι και ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς που θα συνδράμει στα οργανωτικά θέματα, ενώ ως παλαιός ΟΝΝΕΔίτης θα έχει αυξημένο ρόλο στη συσπείρωση των στελεχών της γενιάς του και ακόμα πιο πίσω.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος θα έχει όπως πάντα την ευθύνη παρουσίασης των δημοσκοπήσεων, των data και των αναλύσεων, με βάση τις οποίες παίρνονται αποφάσεις. Ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, ενώ ο Θανάσης Νέζης αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τις περιοδείες του πρωθυπουργού και γενικότερα την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Ο Ορφέας Γεωργίου θα συμμετέχει ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., έχει την ευθύνη των social media και των δελτίων Τύπου, σε συνεννόηση βέβαια με το Μαξίμου. Η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλα όσα αφορούν την εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Μέλος της επιτροπής θα είναι και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας, αλλά και ο Βασίλης Φεύγας, γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Ακόμη, η πρώην περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου θα επωμιστεί το βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Ελενα Σώκου έχει τα περιφερειακά ΜΜΕ, ενώ ο νέος αν. γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής επωμίζεται μεγάλο μέρος των logistics, όπως τύπωμα ψηφοδελτίων, εκλογικά περίπτερα και γενικότερη εκλογική λειτουργία του κόμματος. Ο έτερος αν. διευθυντής Νίκος Παπουτσής έχει υπό την ευθύνη του οικονομικά και διοικητικά θέματα. Τέλος, μέλη της επιτροπής είναι η Χρυσαυγή Ατσιδάκου που έχει το κομμάτι της ισότητας και των γυναικών, η Μαρία Νάτσιου, γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πίστη Κρυσταλλίδου, γραμματέας εθελοντισμού, και ο Γιάννης Παπαγεωργίου που έχει τον συντονισμό κλιμακίων.

Νέες ανακοινώσεις

Οι ανακοινώσεις πάντως δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και θεματικές επιτροπές, αποτελούμενες από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, από στελέχη με μεγάλη εμπειρία όπως ο Γιώργος Κατσαούνος, αλλά και παλαιά στελέχη του κόμματος όπως ο Σάκης Ιωαννίδης και ο Σάκης Μπαλέρμπας.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ