3 Ιανουαρίου 2023

ΜΠΑΡΆΖ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤOΦ



 Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος


Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Με αμείωτη ένταση (ακόμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!)συνεχίστηκαν οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά Ουκρανικών πόλεων , με στόχους ενεργειακές υποδομές, ενώ η σαφέστατα βελτιωμένη Ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε τους περισσότερους των εκτοξευμένων πυραυλων , καθώς και  τα Ιρανικής προέλευσης  μη-επανδρωμένα αεροχήματα Σαχίντ 131 και 136.


Η ετήσια ομιλία του  Πούτιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνέχισε να εμφανίζει τον Ρώσο πρόεδρο  να  είναι αβέβαιος στο να διαμορφώσει τον Ρωσικό χώρο  ενημέρωσης και πληροφοριών , ενώ  παραμένει επικεντρωμένος στη “δικαιολόγηση” του πολέμου και του κόστους του για τον λαό του. 


Ο Πούτιν δήλωσε ότι «το κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ασφαλές μέλλον της Ρωσίας εξαρτάται μόνο από εμάς, από τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας» και ότι το 2022 «ήταν μια χρονιά δύσκολων, αναγκαίων αποφάσεων, ως και  σημαντικών βημάτων για την επίτευξη της πλήρους κυριαρχίας της Ρωσίας και της ισχυρής εδραίωσης της κοινωνίας μας»
Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα του 2022 «έγιναν το ορόσημο που έθεσε τα θεμέλια του νέου κοινού μας μέλλοντος, της νέας αληθινής μας ανεξαρτησίας(!). Και συνέχισε: “Για αυτό αγωνιζόμαστε ακόμη και σήμερα, υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στα δικά μας ιστορικά εδάφη στα νέα υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας!” (προφανώς εννοώντας τα παράνομα  4 προσαρτημένα εδάφη της  ανατολικής και  νότιας Ουκρανίας) Και με αυτά  η απαράδεκτη ομιλία  του συνεχίστηκε πάνω σε ρητορικούς ισχυρισμούς και πομφόλυγες , όχι μόνο ότι η Ρωσία έχει ιστορικά δικαιώματα στην Ουκρανία, αλλά και ότι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ρωσίας εξαρτώνται από την ανάκτηση του ελέγχου της Ουκρανίας(!).
Ο Πούτιν επιχειρεί με αυτόν τον  θρασύτατο  και παραπληροφορικό τρόπο να εμφανίσει  τη νίκη στον πόλεμο ως ουσιαστική για τη συνέχιση της ύπαρξης της Ρωσίας ως ανεξάρτητου κράτους. Αυτά τα σχόλια πιθανότατα είχαν ως  στόχο εν μέρει να δικαιολογήσουν τον δαπανηρό πόλεμο και να απευθύνουν έκκληση στην υπερεθνικιστική φιλοπολεμική κοινότητα που συνήθως αναφέρει την υπεράσπιση  των παράνομα προσαρτημένων εδαφών ως λόγο για να επιδιώξει ακόμη πιο επιθετικούς στόχους και να πληρώσει ακόμη υψηλότερες τιμές για αυτούς. Υποδεικνύουν,παράλληλα  ότι ο Πούτιν παραμένει απρόθυμος να σκεφτεί μια ουσιαστική ειρηνική επίλυση του πολέμου που ξεκίνησε  με δική του  και μόνο απόφαση και απλά υπαγορεύει  απαράδεκτους  όρους στην Ουκρανία και τη Δύση. Ο Πούτιν είναι απίθανο να δεχτεί κάποιο μικρότερο αποτέλεσμα εκτός αν  η Ουκρανία, με τη βοήθεια των δυτικών υποστηρικτών της, καταφέρει  να επιφέρει πρόσθετες μεγάλης κλίμακας ήττες στις Ρωσικές δυνάμεις και να απελευθερώσει σημαντικά περισσότερα από τα κατεχόμενα εδάφη της.

Ο Πούτιν δεν χρησιμοποίησε την ετήσια ομιλία του για να κάνει οποιεσδήποτε ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ο Ρωσικός στρατός σκοπεύει να αντιστρέψει τις ήττες και υποχωρήσεις  του στην Ουκρανία και να επιτύχει τους μαξιμαλιστικούς του στόχους. Η κοινοτοπία του μεγαλύτερου μέρους της ομιλίας συνάδει με προηγούμενες εκτιμήσεις  ότι ο  Πούτιν  ανέβαλε την ετήσια ομιλία του στη Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας επειδή ήταν αβέβαιος για την ικανότητά του να διαμορφώσει τον Ρωσικό χώρο πληροφοριών και προπαγάνδας  εν μέσω αυξανόμενης κριτικής για τη συμπεριφορά του στον πόλεμο.

Ο Πούτιν εκφώνησε την  τελευταία ομιλία του από το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας  του να απεικονιστεί ως αποτελεσματικός ηγέτης εν καιρώ πολέμου που ελέγχει ενεργά την πολεμική προσπάθεια. Απηύθυνε την ομιλία του από την έδρα της   Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ-ον-Ντον με  στρατιωτικό προσωπικό με στολές μάχης πίσω του.  Ρωσικές πηγές ανέφεραν  στον υπογράφοντα ότι ο Πούτιν απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου στον διοικητή των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν. Ο Πούτιν πιθανότατα οργάνωσε αυτά τα γεγονότα στα κεντρικά γραφεία της SMD για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου  και να παρουσιάσει τον εαυτό του  ως βαθιά εμπλεκόμενο στη διεξαγωγή του πολέμου .Το βραβείο στον Σουροβίκιν σηματοδοτεί τη συνεχή υποστήριξη του Πούτιν στον γενικό διοικητή του πολέμου, παρά το γεγονός ότι η θητεία του Σουροβίκιν(μέχρι στιγμής)  δεν έχει επιφέρει κάποια  σημαντικά εδαφικά κέρδη και το γεγονός ότι οι ευρείας κλίμακας εσκεμμένες επιθέσεις σε Ουκρανικές υποδομές ζωτικής σημασίας που πιθανότατα συνέστησε ο Σουροβίκιν δεν έχουν οδηγήσει την Μόσχα πιο κοντά σε κάποιες επιτυχίες.

Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν τον Ρωσικό στρατό να έχει υπολογίσιμα κενά σε πυρομαχικά,ενώ αδειάζουν οι αποθήκες του Λευκορωσικού στρατού για να υποστηριχτούν οι Ρωσικές επιθέσεις. Τέλος περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Ο ταξίαρχος Oλέξει  Χρόμοφ υποδιευθυντής του κλάδου Επιχειρήσεων  του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ότι . «Το προσωπικό και οι συνδυασμένες στρατιωτικές μονάδες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονται στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία τη Βαλτική,το Ηνωμένο Βασίλειο  καθώς και από τις δυνάμεις των ΗΠΑ  σε πολλές βάσεις στη νότιο  Γερμανία. Όλο το  2022, η εκπαίδευση τους διεξήχθη στο έδαφος των  συμμάχων και εταίρων. Επιπλέον, συνεχίζεται η εκπαίδευση ειδικών για τη χρήση ξένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, που λαμβάνονται ως μέρος τεχνικής βοήθειας “Σχεδόν 10.000 άτομα εκπαιδεύτηκαν σε 17 χώρες κατά τη διάρκεια του 2022 “, είπε ο Χρόμοφ. Σημείωσε επίσης ότι, Ουκρανοί  εκπαιδεύονται για ενδεχόμενες επιχειρήσεις σε περιβάλλον χημικών, βιολογικών  ,ραδιολογικών και πυρηνικών όπλων και υλικών.


πηγή https://ambassadorsatlarge.com/