4 Νοεμβρίου 2022

Άρωμα Σημίτη στις δηλώσεις Τσαβούσογλου



 Άρωμα Σημίτη στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλα “μαργαριτάρια” κατά της Ελλάδος στην εκδήλωση του ιδρύματος SETA των Τούρκων

Στις λεκτικές “μπαλωθιές” μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος SETA ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων πως: “Δεν αποδεχόμαστε ούτε ένα μίλι πάνω από τα 6 μίλια”.

Ο γνωστός αναλυτής κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας θυμίζει κάποιες σημαντικές παραμέτρους του θέματος. Αναλυτικά αναφέρει:

– Σε συνέντευξή του ο Μ. Τσαβούσογλου αφού έθεσε όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών κατά την άποψη της Άγκυρας (γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών, κ.λπ), δήλωσε :

«Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι πέραν των έξι, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, η Τουρκία έχει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο»

– Για να μην ξεχνάμε είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 υπογράφηκε στη Μαδρίτη κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Σ. Ντεμιρέλ. Το ανακοινωθέν (συμφωνία) υπογράφηκε ένα χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 και δύο χρόνια μετά την απειλή πολέμου της Τουρκίας το 1995 σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

– Με το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης η Ελλάδα δεσμεύτηκε για αποφυγή μονομερών ενεργειών και αναγνώρισε νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αποδέχτηκε τον περιορισμό στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και προφανώς με την αναφορά στην αποφυγή μονομερών ενεργειών ούτε το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου με τις δηλώσεις του σήμερα μας το υπενθυμίζει.
– Παρά το ότι γεγονός ότι το Κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί Διεθνή Συνθήκη, πρόκειται για πολιτική διακήρυξη σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να διέπονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

– Ο κ. Σημίτης που μετά την κρίση στα Ίμια και τον τραγικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης είχε δηλώσει: «Οι προηγμένες χώρες αποφεύγουν συγκρούσεις και δεν παρασύρονται σε αυτές», με την υπογραφή στη Μαδρίτη ήταν αυτός που άνοιξε την «Κερκόπορτα» στο Αιγαίο για την Τουρκία.

Στο πάνελ δεν ήταν μονάχα ο Τσαβούσογλου
Στην εκδήλωση πάντως που ο Τσαβούσογλου μας είπε για τα 6 μίλια ειπώθηκαν και άλλα…. ‘μαργαριτάρια”.

Εμπειρογνώμονες του πάνελ «Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) συζήτησαν τις νομικές και διεθνείς διαστάσεις των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Στο πάνελ που συντόνισε ο Muhittin Ataman από το SETA συμμετείχε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Yıldırım Beyazıt, Δρ. Yücel Acer, o Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Ufuk, Δρ. Sertaç Hami Başeren, ενώ και από το Πανεπιστήμιο Nişantaşı της Κωνσταντινούπολης  η Δρ. Nurşin Ateşoğlu Güney παρευρέθηκε ως ομιλήτρια.

Ο Acer ανέφερε ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις ήρθαν στο προσκήνιο ως επί το πλείστον με προβλήματα, όχι συνεργασία και καλές σχέσεις στην ιστορία, και ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των προβλημάτων πηγάζει από διαφορετικές ερμηνείες διεθνών συμφωνιών.

Ο Yucel Acer, αξιολογώντας τις διαφορετικές ερμηνείες των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού, είπε: “Η Λωζάνη παράγει δύο προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το πρόβλημα του αν κάποιες νησίδες ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Λένε ότι τους δόθηκαν, αλλά δεν αναφέρονται τα ονόματα των μικρών νησίδων.

Επομένως, η Τουρκία λέει ότι πρέπει να καθίσουμε και να καταλάβουμε σε ποιον ανήκουν οι 152 γεωγραφικοί σχηματισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικροί βράχοι, που δεν μετρώνται ονομαστικά.

Η Ελλάδα, από την άλλη λέει ότι της δόθηκε, εκτός από τα νησιά 3 μίλια ή πιο κοντά στην Τουρκία”. Επισημαίνοντας ότι το θέμα του αφοπλισμού των νησιών είναι επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ο Acer σημείωσε ότι προέκυψαν νέα προβλήματα ως αποτέλεσμα των εξελισσόμενων και μεταβαλλόμενων νομικών κανόνων με την πάροδο του χρόνου.

Αναφέροντας ως παράδειγμα τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία θεσπίστηκε το 1982, ο Acer είπε ότι η επέκταση των συνόρων στα 12 μίλια στα χωρικά ύδατα άρχισε να αποτελεί πρόβλημα από εκείνη την ημερομηνία.

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει κοινοβουλευτικό ψήφισμα που θεωρεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία στα 12 μίλια ως αιτία πολέμου, ο Acer είπε:

«Στη συνάντησή μας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μας είπε «δεν θα αισθανθούμε άνετα εκτός και αν δύο πράγματα είναι εκτός τραπεζιού».

Η μία είναι η απόφαση που βλέπει casus belli, η άλλη είναι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με τη Λιβύη. Αυτές οι αποφάσεις είχαν αποτέλεσμα κρύου ντους στην Ελλάδα. Όποιον και να συναντήσουμε, μιλάνε γι’ αυτό».

«Δεν ξέρω άλλες δύο χώρες στον κόσμο που συναντώνται εδώ και 60 χρόνια και δεν έχουν καταφέρει να λύσουν κανένα πρόβλημα», είπε ο Acer ενώ υπολόγισε την αντίληψη της Τουρκίας στην ελληνική κοινή γνώμη και το γεγονός ότι ο διάλογος με την Τουρκία έκανε τους πολιτικούς να χάσουν ψήφους για τους λόγους για τους οποίους δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα.

Λέγοντας ότι η ένταξη τρίτων χωρών από την Ελλάδα στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας άλλος λόγος που εμποδίζει τη λύση, ο Acer ανέφερε: “Όταν η Τουρκία αρχίζει να λαμβάνει πολύ δραστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δίνει σημασία στην κλιμάκωση της έντασης μέσω τρίτων κρατών.

Η Ελλάδα είδε ότι το έργο της απομόνωσης της Τουρκίας δεν μπορούσε να φτάσει σε κανένα αποτέλεσμα»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Başeren ανέφερε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις χώρες που διεκδικούν δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των βρετανικών βάσεων που βρίσκονται στο νησί της Κύπρου και αναφέρθηκε σε εκείνους που δεν έχουν ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά προσπαθούν να να έχει επιρροή στην περιοχή.

Εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ είναι παράγοντας στην περιοχή μέσω των βάσεων τους στην Ελλάδα, της ασφάλειας του Ισραήλ και του ενδιαφέροντός τους για το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, ο Başeren υπολόγισε τη Ρωσία ως παράγοντα στην περιοχή με την παρουσία της στη Συρία.

Επισημαίνοντας ότι η Κίνα αποδίδει σημασία στην περιοχή από εμπορική άποψη, ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία «αντέκρουσε» με την Τουρκία επειδή βρισκόταν στη Λιβύη. Για το λόγο αυτό, ο Sertaç Hami Başeren τόνισε ότι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες εξισώσεις στην περιοχή.

Τέλος η καθηγήτρια Γκιουνέι έθιξε επίσης το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις: “Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που χρησιμοποιήθηκε όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Τουρκίας η σχέση με την ΕΕ. Τώρα έχει γίνει χώρα φρουράς.

Είναι μια χώρα που έχει εργαλειοποιηθεί από μεγάλες χώρες και η Αθήνα προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα από αυτό προς όφελός τους, αλλά η Τουρκία διακόπτει συνεχώς αυτό το παιχνίδι”.

Υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε διαφορετικές ζώνες συμμαχίας, η Güney δήλωσε ότι οι χώρες που συνήψαν συμμαχία με την Ελλάδα άρχισαν να αποκαλύπτονται όταν δεν μπορούσαν να βρουν αυτό που περίμεναν.

Τονίζοντας ότι αυτό προκλήθηκε από την προληπτική διπλωματία της Τουρκίας, η Güney ισχυρίστηκε πως: “Καθώς η Τουρκία αναπτύσσει καλές σχέσεις, άρχισε και η δυσφορία της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να απομονώνεται.

Είδε ότι το εγχείρημα της απομόνωσης της Τουρκίας δεν μπορούσε να έχει κανένα αποτέλεσμα”. είπε. Η Nurşin Ateşoğlu Güney πρόσθεσε ότι η κατάργηση έργων όπως το EastMed σκλήρυνε περαιτέρω το αντιτουρκικό ύφος στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://armyvoice.gr/