10 Νοεμβρίου 2022

Μάνος Κόνσολας: Ερώτηση στη Βουλή για τους Αρκιούς

 

Το Δημόσιο οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή

«Φαίνεται ότι το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή, δεν είναι τόσο αυτονόητο για κάποιες υπηρεσίες», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις αγωγές που επιδίδει το Δημοσίου σε κατοίκους στους Αρκιούς ακόμα και μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που επιλύει το πρόβλημα.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε ερώτηση μάλιστα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έγινε Νόμος του Κράτους με αριθμό 4972/2022 Φ.Ε.Κ. 181 τ.Ά /23-9-2022, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ιδιωτικές περιουσίες σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελόριζο, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Σαρία, το Μαράθι και η Ψέριμος.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 126, καθιερώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στα συγκεκριμένα νησιά.

Όπως η λογική επιτάσσει, όλοι ανέμεναν ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου έβαζε τέλος στην αμφισβήτηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε αυτά τα νησιά.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, και αφού είχε μεσολαβήσει ένας και πλέον μήνας από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, επιδόθηκαν δέκα νέες αγωγές του Δημοσίου με διεκδικήσεις έναντι της ακίνητης περιουσίας των πολιτών , σε ισάριθμους κατοίκους των Αρκιών.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης να παρέμβει άμεσα για να εφαρμοστεί η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε και

απαλλάσσει τους κατοίκους των Αρκιών από τις απαιτήσεις του δημοσίου έναντι της ακίνητης περιουσίας τους.

Τονίζει μάλιστα ότι: «η ενίσχυση της ζωής σε ακριτικά νησιά, όπως οι Αρκιοί, αποτελεί εθνικό στόχο».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης

 

ΘΕΜΑ: «Διεκδικήσεις του δημοσίου στην ακίνητη περιουσία των πολιτών στους Αρκιούς»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έγινε Νόμος του Κράτους με αριθμό 4972/2022 Φ.Ε.Κ. 181 τ.Ά /23-9-2022, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ιδιωτικές περιουσίες σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελόριζο, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Σαρία, το Μαράθι και η Ψέριμος.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 126, καθιερώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στα συγκεκριμένα νησιά.

Όπως η λογική επιτάσσει, όλοι ανέμεναν ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου έβαζε τέλος στην αμφισβήτηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε αυτά τα νησιά.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, και αφού είχε μεσολαβήσει ένας και πλέον μήνας από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, επιδόθηκαν δέκα νέες αγωγές του Δημοσίου με

διεκδικήσεις έναντι της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, σε ισάριθμους κατοίκους των Αρκιών.

Φαίνεται ότι το αυτονόητο, που είναι ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή, δεν είναι τόσο αυτονόητο για κάποιες υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να παρέμβει άμεσα για να εφαρμοστεί η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε και απαλλάσσει τους κατοίκους των Αρκιών από τις απαιτήσεις του δημοσίου έναντι της ακίνητης περιουσίας τους.

Άλλωστε, για ακριτικά νησιά όπως οι Αρκιοί, η ενίσχυση της ζωής σε αυτά, αποτελεί εθνικό στόχο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

1. Εάν γνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αγωγές του δημοσίου που επιδόθηκαν στους κατοίκους, αφού είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο και το συγκεκριμένο άρθρο που αναγνώριζε την κυριότητα έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στους Αρκιούς και τι προτίθενται να πράξουν.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου



 Πηγή:www.dimokratiki.gr