9 Νοεμβρίου 2022

Καταψηφίστηκαν τα ανταποδοτικά από το Δ.Σ της Χίου αλλά θα εφαρμοστούν



 Τα ανταποδοτικά τέλη του 2023 συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. 11 δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν υπέρ ενώ 15 δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων ψήφισαν κατά.
Ο συντελεστής των ανταποδοτικών επιστρέφει στο 1.65€/τ.μ για τα νοικοκυριά της Χίου, με εξαίρεση την Αμανή, με τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι η μείωση των ανταποδοτικών ήταν αδύνατη και τις αντιπολιτεύσεις να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για ρεκόρ-χρημάτων που θα εισπράξει ο Δήμος Χίου.
 

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για πολυτέκνους, τριτέκνους και ΑμεΑ
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπελέγρης, για πολυτέκνους, τριτέκνους και ΑμεΑ, η πρόταση του Δήμου Χίου είναι απαλλαγή των ανταποδοτικών για καθαρό εισόδημα 11.000 για ένα άτομο, επιπλέον 3.000 ευρώ για σύζυγο και 2.400 ευρώ για κάθε παιδί. Όσον αφορά την αύξηση κατά 720.000 στα τετραγωνικά, ο ίδιος τόνισε ότι στην υπηρεσία καθαριότητας δεν έφτασαν τα αναμενόμενα χρήματα ενώ υπερασπίστηκε την απουσία μειώσεων στα ανταποδοτικά σε ημιυπαίθριους και αποθηκευτικούς χώρους λέγοντας ότι θα οδηγούσε σε αυξήσεις σε κύριους χώρους.
Σε ανάλυση των εξόδων του Δήμου Χίου για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό προχώρησαν και οι Αντιδήμαρχοι Π.Αναγνώστου και Π.Μανδάλας που υποστήριξαν ότι δεν μπορούσε να γίνει μείωση στα ανταποδοτικά με βάση τις ανάγκες του Δήμου.
 

Γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις η δημοτική αρχή με το ρεκόρ-χρημάτων από τα ανταποδοτικά
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών», Κώστας Τριαντάφυλλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς δεν μείωσε καμία δαπάνη και, μάλιστα, «ποτέ ξανά δημοτική αρχή δεν έχει εισπράξει τόσα πολλά ανταποδοτικά τέλη».
«Πολύς κόσμος αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος και εσείς εισπράττετε ρεκόρ-χρημάτων που την επόμενη χρονιά θα φτάσουν κοντά στα 10 εκ. ευρώ» είπε, ενώ στο στόχαστρο τέθηκε η σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό με εταιρία εκτός Χίου που κοστίζει 650.000 ευρώ τον χρόνο στον Δήμο Χίου.
Ο ίδιος πρότεινε απαλλαγή σε τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους, αύξηση του ορίου στα ΑμεΑ, αγροτικές εγκαταστάσεις και διαχωρισμό βοηθητικών χώρων από χώρους κυρίας χρήσης. «Τα τέλη της Χίου δεν είναι καν μικρότερα της Κηφισιάς», πρόσθεσε.
 

Δεν ακούει την κοινωνία η δημοτική αρχή
Ο Σταμάτης Σαραντινός του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» έκανε λόγο για απουσία προγραμματισμού από τη δημοτική αρχή που δεν αφουγκράζεται την κοινωνία αφού με την αύξηση 720.000 στα τετραγωνικά έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση των ανταποδοτικών, όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας, κάτι που τελικά δεν έκανε.
«Ο σωστός τρόπος υπολογισμού των ανταποδοτικών θα έπρεπε να υπολογίζει πως θα τα βγάλει πέρα το νοικοκυριό με βάσει τους φόρους που πληρώνει», είπε ο κ.Σαραντινός, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή για παλλινωδίες ως προς την ισχύ των μειωμένων ανταποδοτικών του προηγούμενου έτους και τις δηλώσεις των μελών της δημοτικής αρχής για μείωση των ανταποδοτικών που τελικά δεν έγινε.
 

Μείωση 25% στα ανταποδοτικά ζητά η ΛΑΣ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος, πρότεινε να υπάρξει μείωση στα ανταποδοτικά ώστε να φτάσουν τουλάχιστον σε συντελεστή 1,37 με μείωση στο 0,8 στις υπόλοιπες κοινότητες και διαχωρισμό υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων.


ΠΗΓΗ https://tvpatrida.gr/