12 Σεπτεμβρίου 2022

Κολυμπώντας γύρω από τη Θύμαινα...γράφει ο καθηγητής Χριστόδουλος Ι.Στεφανάδης

 

Οι Φούρνοι είναι ένα ακριτικό νησί στο Ανατολικό Αιγαίο , μεταξύ Σάμου και Ικαρίας.   Για την ακρίβεια, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών  με μοναδική ομορφιά, με κόλπους και παραλίες που αποτελούν ένα μαγευτικό σύνολο . Λόγω αυτής της γεωγραφικής μορφολογίας, αποτέλεσαν στο παρελθόν καταφύγιο πειρατών, αλλά και εμπορικών πλοίων που επιζητούσαν προστασία από την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

 Παράλληλα όμως, αποτέλεσαν τόπο ναυαγίων με αποτέλεσμα ο βυθός τους να είναι γεμάτος από αρχαία και Βυζαντινά ναυάγια και σπαρμένος από αρχαιολογικούς θησαυρούς ,με αποτέλεσμα να αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο του Αιγαίου…
Ένα από τα δύο νησάκια του συμπλέγματος που κατοικούνται είναι η Θύμαινα. Η έκταση της είναι 10 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γύρω από την Θύμαινα υπάρχουν διάφορες ακατοίκητες βραχονησίδες. Η περίμετρος της Θύμαινας αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα, με αρκετούς κάβους και αθέατους όρμους, γεγονός που εξηγεί την επιλογή του νησιού ως πειρατικό λημέρι παλιότερα.

Σήμερα η Θύμαινα έχει 150 μόνιμους κάτοικους που ασχολούνται με την αλιεία και λιγότερο την κτηνοτροφία και είναι ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές, για επαφή με παρθένα φύση και πεντακάθαρη θάλασσα… Μια επίσκεψη στo ακριτικό νησάκι είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε εποχές που οι κακές επιπτώσεις του πολιτισμού ήταν άγνωστες…

Σε αυτό το νησάκι, που οι κάτοικοι βλέπουν καθημερινά σχεδόν τα Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα να περνούν από πάνω σε χαμηλές πτήσεις και που οι Τούρκοι αμφισβητούν την Ελληνικότητά του, με συνεχώς επιτεινόμενες απαράδεκτες και εχθρικές κραυγές, έγινε πριν λίγες ημέρες ο 4ος κολυμβητικός μαραθώνιος. Ένας κολυμβητικός αγώνας περίπλου του νησιού.

…Ήταν πρωί τρείς Αυγούστου. Η θάλασσα γαλήνη. Μόνο πολύ ελαφρός Βορειοδυτικός άνεμος φυσούσε και έφερνε την μυρωδιά από το θυμάρι στον μόλο του χωριού.

Δεκαεννιά κολυμβητές (16 άνδρες και 3 γυναίκες) έπεσαν στην θάλασσα, εκκινώντας για τον περίπλου του νησιού. Να διανύσουν 10 περίπου ναυτικά μίλια… Ψαροκάικα παρακολουθούσαν από κοντά τους αθλητές για ασφάλεια. Ένα θέαμα μοναδικό . Πάνω από τον βυθό μιας αρχαίας Ελληνικής θάλασσας, σπαρμένο από απομεινάρια ενός πολιτισμού που οριοθέτησε το παγκόσμιο πολιτιστικό κεκτημένο. Πάνω από ένα βυθό σπαρμένο από οστά ηρώων του έθνους μας. Και γύρω από ένα ακριτικό Ελληνικό νησάκι, που οι Τούρκοι επιβουλεύονται…

Δεκαεννιά κολυμβητές σε ένα ύψιστο συμβολισμό “σφιχταγκάλιασαν”, κολυμπώντας τη Θύμαινα, δίνοντας απάντηση σε αυτούς που προκλητικά, ανιστόρητα και με χυδαίο λόγο , αμφισβητούν την Ελληνικότητά της, μαζί με την Ελληνικότητα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου…

Μετά από 4 ώρες 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, τερμάτισε πρώτος ένας νέος Μακεδόνας, ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Ένας θεσσαλονικιός μηχανολόγος-μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Σεμνά, χωρίς φανφάρες και πανηγυρισμούς, βγήκε στην παραλία, φίλησε την γυναίκα του που τον περίμενε, τον συνεχάρησαν οι λίγοι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και αυτό ήταν όλο…Ένα μόνο δάφνινο στεφάνι του φόρεσε ο Δήμαρχος …

Στην συνέχεια τερμάτισαν και οι υπόλοιποι αθλητές.

Δεν υπήρχαν τηλεοπτικά κανάλια για να καλύψουν το γεγονός…Ίσως η επικαιρότητα εστίαζε σε σοβαρότερα θέματα…

Όπως είναι οι απαράδεκτες δηλώσεις ιεράρχη περί βιασμών γυναικών και αμβλώσεων, που εκφράζουν πρακτικά μόνο τον ίδιο ή έστω ελαχίστους…

Όπως είναι οι αβάσταχτες επανεμφανίσεις στην τηλεόραση γιατρών (μη ειδικών , με ασήμαντη επιστημονική παρουσία στο γνωστικό τους αντικείμενο) για την επιδημία του Κορωνοϊού…

Όπως είναι οι αψιμαχίες άγνωστων πολιτικών και πολιτικολογούντων από τα τηλεοπτικά παράθυρα, που επιζητούν αναγνωρισιμότητα, μέσα από αντιπαραθέσεις και τεχνητή ένταση…

…Ο 4ος κολυμβητικός μαραθώνιος γύρω από την ακριτική Θύμαινα, με τον πολύ υψηλό συμβολισμό, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, δεν αποτέλεσε είδηση για τα τηλεοπτικά κανάλια. Ούτε ακόμα και στα “ψιλά” της ειδησεογραφίας.

Μόνο μια σύνδεση ελάχιστου χρόνου με skype , έκανε η κρατική τηλεόραση..

Η μικρή Θύμαινα, είναι φαίνεται μακριά από το ενδιαφέρον της επικαιρότητας , όπως αυτή διαμορφώνεται κυρίως από την τηλεόραση ,που διαμορφώνει όμως και την κοινή γνώμη.

Τη Θύμαινα όμως την “αγαλλιάζει” το Ανατολικό Αιγαίο , εκεί που, ιδιαίτερα σήμερα, κτυπά η καρδιά της Ελλάδας…

Την “αγαλλιάζουν” και αυτοί που χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς σπόνσορες, κολύμπησαν τα 10 μίλια γύρω από το νησί. Και έδωσαν ηχηρή απάντηση στους κακούς γείτονες, που απειλούν ότι θα έλθουν κολυμπώντας στα ακριτικά νησιά μας.
Ας τολμήσουν !


*Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
ΠΗΓΗ https://www.protothema.gr/