26 Αυγούστου 2022

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λήμνο και οι πρακτικές της Περιφερειακής αρχής




 Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί τους πολίτες των νησιών του Β. Αιγαίου σε «αντίσταση» στο κατήφορο της Περιφερειακής Αρχής του «άρτου και των θεαμάτων»

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Λήμνο επιβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, ασχολούμενη αποκλειστικά με την επανεκλογή της, αδιαφορεί για τα προβλήματα των συμπολιτών μας. 


Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη ούτε η παραίτηση του κ.Βλάτα από τη θέση του Επάρχου Λήμνου που δεν θέλει να επωμιστεί την αποτυχία της Περιφέρειας στο να εκτελέσει έργα στο νησί - όπως άλλωστε φάνηκε και στον απολογισμό που έκανε, ούτε η έλλειψη της παραμικρής δέσμευσης σε ότι αφορά τις δράσεις και τα έργα που θα γίνουν στη Λήμνο στη νέα προγραμματική περίοδο από τον τυπικά παρόντα, αλλά ουσιαστικά απόντα, Περιφερειάρχη, που μάλιστα αποχώρησε στο μέσο της συνεδρίασης για να αποφύγει τα δύσκολα.
Σε ότι αφορά στη καθυστέρηση της εκτέλεσης των ενταγμένων στο τεχνικό πρόγραμμα έργων, αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 75% από αυτά έχουν μηδενική απορρόφηση. Ετσι έργα κρίσιμα για την ανάπτυξη της Λήμνου όπως τα έργα στο λιμάνι της Μύρινας, του αναδασμού της Ατσικής και των φραγμάτων βρίσκονται μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης Μουτζούρη κυριολεκτικά στο μηδέν, με τον Περιφερειάρχη να ψάχνει ακόμη το στικάκι με τα στοιχεία του φράγματος Κάσπακα ή να ρίχνει ευθύνες στους διοικητικούς για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η γνωμάτευση του τεχνικού συμβουλίου πριν βγει η προκήρυξη στον αέρα. 
Σε ότι αφορά τον νέο σχεδιασμό, η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος επιβεβαίωσε τη πελατειακή λογική που συνεχίζεται με εκπληκτική συνέπεια από τη μια περιφερειακή αρχή στην άλλη. Και ενώ στις συζητήσεις που γίνονται καταγράφονται τα προβλήματα (πχ. διαχείριση υδάτων που αφορά όχι μόνο τη Λήμνο αλλά πρακτικά όλα τα νησιά), τα έργα που εντάσσονται είναι είτε αφορούν οδικό δίκτυο, είτε γήπεδα ποδοσφαίρου, είτε πολυδάπανες εκδηλώσεις με αμφίβολο περιεχόμενο.
Σε ότι αφορά κρίσιμα προβλήματα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, η μείωση του ΦΠΑ, η γρήγορη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και επέκταση του στο τομέα των καυσίμων, η αντιμετώπιση των καταστροφών από τα φυσικά φαινόμενα και άλλα σημαντικά αντικείμενα της εθνικής πολιτικής που θέτουν με έμφαση φορείς εργαζόμενων, επιχειρηματιών και άλλων συλλογικοτήτων, η περιφερειακή αρχή περιορίζεται σε χλιαρές επιστολές αντί για διεκδικήσεις προς τη κυβέρνηση.
Η Συμπαράταξη Πολιτών όμως δεν στέκεται απλά στη τεκμηρίωση της ανικανότητας και της φαυλότητας της περιφερειακής αρχής που συνεχίζει να βασίζεται στη δοκιμασμένη συνταγή «άρτον και θεάματα»: πολυδάπανο άρτον για τους ημέτερους και δωρεάν θεάματα για τους πολίτες. Μια συνταγή, που μπορεί να δίνει εκλογικές επιτυχίες, όμως δεν επιτρέπει να ξεκολλήσει η Περιφέρεια μας από τη τελευταία θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στην ανάπτυξη και να βρίσκεται σε μια «αξιοζήλευτη θέση» σε ότι αφορά στην ανεργία, στη μετανάστευση ειδικά των νέων και στη γήρανση του πληθυσμού.
Η Συμπαράταξη Πολιτών, αντίθετα με όσους προτιμούν τις συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, συζητά με τις τοπικές δυνάμεις, αυτοδιοικητικούς, παραγωγούς, επαγγελματίες, νέους κλπ σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει στο τοπικό παραγωγικό σύστημα σε δύο άξονες:
- για ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής που βγαίνουν από τη γη των νησιών μας και από το μεράκι των εργατών της γης και χρειάζονται τη στήριξη της αυτοδιοίκησης (πχ. στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, κατάρτιση, δομές προώθησης, κλπ) ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της νησιωτικότητας και να βγουν στις αγορές δημιουργώντας ένα ισχυρό brand για κάθε νησί, αλλά και να βρεθούν στο πιάτο τουριστών και κατοίκων, προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.  
- Για έναν τουρισμό που, βασισμένος στην αξιοποίηση των σημαντικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και στα αγροδιατροφικά προϊόντα των νησιών, θα προσφέρει ευεξία και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες στη μετά τη πανδημία εποχή και θα βελτιώνει την ευζωία των κατοίκων.
Ο Ηφαιστος της Λημναίας Γης, το Γεωπάρκο της Λέσβου με τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφραστο και τον Αριστοτέλη, ο Πυθαγόρας της Σάμου, ο Ικαρος, ο Ομηρος όπως και πολλές άλλες παγκόσμια γνωστές προσωπικότητες της μυθολογίας και της ιστορίας μας, περιμένουν υπομονετικά να συνδεθούν με τα κρασιά και τα ούζα, τα τυροκομικά προϊόντα, τα σιτηρά και τα ψυχανθή, το αλάτι, τη μαστίχα και τα άλλα προϊόντα της γης των νησιών μας μέσα από μονοπάτια που θα δημιουργήσουμε εμείς, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων και της επιστημονικής κοινότητας, ολοκληρωμένες δράσεις που θα αλλάξουν τη πορεία των νησιών μας. Εμείς λέμε ναι στη Πυθαγόρεια Διατροφή και στη ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν η Περιφερειακή Αρχή «πετάει τη μπάλα» στην εξέδρα. 
Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει επιλέξει τον δύσκολο αλλά χρήσιμο για τους πολλούς δρόμο που περνά μέσα από ανατροπές πελατειακών πρακτικών και διασυνδέσεων, οι οποίες κοστίζουν ακριβά σε χρήμα αλλά και σε ευκαιρίες για το αύριο των νησιών μας και των παιδιών μας. Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει επιλέξει να συγκρουστεί με ότι μας κρατάει δέσμιους στο χθες μέσα από αυστηρή κριτική αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις.