26 Αυγούστου 2022

«Να ενημερωθούν άμεσα οι βουλευτές εάν παρακολουθούνται τα κινητά τους τηλέφωνα»





Επιστολή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Πρόεδρο της Βουλής

Την άμεση ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ο κ. Κουρουμπλής στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνει ότι «διάφορες εξωθεσμικές, παράνομες και παρακρατικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τις τεχνολογικές δυνατότητες, μπορούν να προβαίνουν στην παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων δημόσιων προσώπων για ίδιον όφελος. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των ως άνω προσώπων. Οι εν λόγω τεχνολογικές δυνατότητες ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κρατικές υπηρεσίες προς όφελος των εκάστοτε ασκούντων την εξουσία. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατία μας θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς και αδιαλείπτως σε θεσμική εγρήγορση προκειμένου να προλαμβάνονται τα θεσμικά κενά που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας».

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει την επιβεβλημένη ανάγκη «η Βουλή των Ελλήνων απνευστί να διαβεβαιώσει όλες τις βουλεύτριες και τους βουλευτές εάν τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου» τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ύψιστης δημοκρατικής αναγκαιότητας να νιώθουμε ότι δεν είμεθα υπό καθεστώς παρακολούθησης από οποιονδήποτε. Επιπροσθέτως, προτείνει «την άμεση σύσταση  Υπηρεσίας στη Βουλή των Ελλήνων με εξειδικευμένο προσωπικό, η οποία θα προμηθευτεί το ανάλογο λογισμικό ελέγχου (σκαναρίσματος) των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποκλείεται κάθε πιθανότητα παρακολούθησής τους. Μόνο έτσι θα είμαστε βέβαιοι και ασφαλείς από επίορκα δημόσια πρόσωπα και από παρακρατικά ιδιωτικά συμφέροντα. Άλλωστε το παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας των δομών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πρέπει να γίνει οδηγός μας».