31 Αυγούστου 2022

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 45%

 

Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου με ευχαρίστηση ανακοινώνει, ότι χθες εγκρίθηκε από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 394.019.400 €.
Το παρόν πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 είναι 46% αυξημένο σε σχέση με το παρόν ΕΣΠΑ θέτοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και με κοινωνικό πρόσημο ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.


Το πρόγραμμα υποβλήθηκε στις αρχές  καλοκαιριού και μετά από διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελικά εγκρίθηκε και θα τύχει της άμεσης ενεργοποίησης από το Φθινόπωρο του παρόντος έτους, όταν η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συγκροτήσει την Επιτροπή Παρακολούθησης και το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής ολοκληρωθεί.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ευχαριστεί τα στελέχη της ΕΥΔ ΕΠ Βορείου Αιγαίου, τον Διευθυντή της Γιώργο Πλακωτάρη για την καθοριστική συμβολή τους και τον αρμόδιο Αντιπεριφέρειαρχη Παναγιώτη Χριστόφα.
Για το θέμα παραχωρήθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Περιφερειάρχη , παρόντων των προαναφερομένων κ. κ. Γ. Πλακωτάρη και Παναγιώτη Χριστόφα, καθώς και του Περιφερειάρχη Λέσβου Πανάγου Κουφέλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα Απόστολου Αλατζά, οι οποίοι επίσης συνέβαλαν στην έγκριση του Προγράμματος. Στη διάρκεια της οποίας τονίσθηκε ο αυξημένος Προϋπολογισμός σε σχέση με την προηγούμενη Διαχειριστική Περίοδο κατά 125 εκατομ  και  ποσοστό 45% , που είναι πάνω από τα γενικότερα στάνταρτς που ίσχυσαν. 
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Commission και την Ελληνική Κυβέρνηση για την έγκριση της υποβληθείσας πρότασης, καθώς όπως είπε είναι φανερό ότι έγινε προσπάθεια για να βοηθήσει μία Περιφέρεια που επλήγη στη καρδιά της από το Μεταναστευτικό πρόβλημα τα τελευταία έτη. 
 Οι τομείς που  και θα διατεθούν οι πόροι στους οποίους αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης  ΕΣΠΑ κ. Χριστόφας είναι :  Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Περιβάλλον και κλιματική Αλλαγή, Προσβασιμότητα,  Ανάπτυξη Κοινωνικών Υποδομών , Κοινωνικές Δράσεις και Έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.  
Ο Περιφερειάρχης κάλεσε  όλους τους εμπλεκόμενους  να προσπαθήσουν  να απορροφηθούν οι πόροι, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους φορείς το επόμενο διάστημα , προκειμένου να υπάρξει η εξειδίκευση των Προγραμμάτων και  υπογράμμισε ότι θα ανακοινωθεί προσεχώς το χρονοδιάγραμμα  και το που θα παρουσιαστεί Αναλυτικά  το Αναλυτικό Σχέδιο  Εξειδίκευσης.  
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2023-2027 έχει ιδιαίτερα αυξημένους πόρους για έργα με Κοινωνικό πρόσωπο.